Alcatraz – 1×01-02

Alcatraz – 1×01-02
(Alcatraz)

Először is: én mintha át lettem volna verve. Az előzetesekből egy izgalmas rejtélyekkel foglalkozó, az átívelő szálra építő sorozatot harangoztak be, közbe közel sem ezt kaptuk. Nehéz lenne tagadni, hogy ez egy nem túl egyszerű nyomozós széria, amelyet ugyan kicsit megbonyolítottak a háttértörténettel, de attól még krimi marad.

1963-ban az Alcatraz szigorúan őrzött börtönt a hivatalos verzió szerint végleg bezárták. A rabokat máshova helyezték át, s minden tevékenység megszűnt a fegyintézetben. Azonban ez csak a hivatalos történet. Valójában ’63-ban a rabok, fegyőreik és az épület minden más dolgozója nyomtalanul eltűnt. Napjainkban, több mint negyven évvel később ezek a gyilkosok újra feltünedeznek, s folytatják azt, amit börtönbe zárásuk előtt elkezdtek. Az FBI egy kis csoportja próbálja felkutatni őket, s közben egyre többet derítenek ki a titokzatos eltűnések hátteréről.

Tehát az első két rész alapján az derült ki, hogy minden részben új rabbal fog foglalkozni a csapat, akiket végül vagy elkapnak vagy nem (gondolom főleg azért az előbbi), s a nyomozás során egyre közelebb jutnak a nagy rejtélyhez. Leginkább attól félek, hogy ez hosszú távon kevés lesz. Hiába működik még az elején, nem tudom, hogy egy idő után tudnak-e még újat és érdekeset mutatni, lesz-e elég epizódtörténet mindig, vagy esetleg a mitológia bővítésével fenn tudják-e mindig tartani a figyelmemet. Mindenesetre a pilot és a második rész még remek volt.

Számomra is meglepő, de az Alcatraz sok mindenben erős. Egyrészt a heti nyomozás egyelőre még érdekes, az előbukkanó gyilkosok indítékai, háttere és tetteik úgy tűnik, hogy elviszik a hátukon az egyes epizódot. Másrészről a karaktereket nagyszerűen eltalálták a készítők. A főszereplő nyomozónő kellően határozott és magabiztos, hogy uralja a képernyőt, mellette a civil szakértő is kellemes színt visz a sorozatba. Nem másról van szó, mint Jorge Garciáról, aki már a Lostban is kiváló figurát kapott, most sincs másként. A harmadik fontos szereplő még a Sam Neill alakította FBI főnök, aki mint mindig, most is az összeesküvés fontos alakja, bár fogalmunk sincs, hogy miért.

Harmadjára a légkör adja a legtöbb plusz élményt. A börtön atmoszférája, majd a 2000-es évekre való váltás kellemes kontrasztot alkot, melyet a zenével is szeretnek hangsúlyozni. Emlegettem már egy kicsit, de külön kiemelném, hogy a hangulat megteremtésében sokat segítenek a gyakori visszaemlékezések a ’60-as évekre és az akkori Alcatrazra. Egyre jobban megismerjük az egykori rabok életét és börtönbeli tevékenységét, remélem a későbbiekben is megtartják ezt a stílust.

Összességében tehát egy remek kezdést láthattunk, nekem mind a két rész tetszett még a második kicsit ad hoc jellegű megoldása miatt is. Az viszont biztos, hogy én hamar lépni fogok, ha már a heti epizódokat nem teszik érdekessé, hiszen önmagában a hangulat és a karakterek (no meg az átívelés) miatt nem gondolom, hogy megéri maradni. De ez majd akkor kiderül, addig is úgy átlagosan az 1×01-02 7/10 pontot kaphat.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: