Legjobb idén látott filmek – 2011

Nem szerettem volna ezt írni, de 2011 nem volt egy remek év filmes szempontból. Hiányoztak az igazán jó produkciók, sajnos a középszer és az éppen szórakoztató alkotások kerültek túlsúlyba. Ugyan lehet, hogy csak én szúrtam pont ki a gyengébbeket, mindenesetre nagyon kevés kiemelkedő vagy legalábbis a korrekt iparosmunkánál jobb filmet láttam. Ilyen tekintetben az Oscar-díj miatt nevesebb művek is inkább csak csalódást okoztak: nagy részük nem volt rossz, de a profi munkánál nem mutattak jobbat – márpedig nekem ez még kevésnek tűnik.

Szokásomhoz híven decemberben próbáltam pótolni az év korábbi részében kimaradtakat, de még így is csak nehezen gyűlt össze 10 olyan film, amelynek a toplistában való szereplését jogosnak érzem. Tehát a továbbiakban 2011-ben bemutatott (hazánkban vagy az Államokban) produkciókat írok, egyébként a filmes naplómat idén is rendszeresen frissítettem. Íme a top 10-es lista és néhány kiemelendő film:

10. A király beszéde (The King’s Speech)

A 10-es lista legaljára került, bár őszintén szólva egy erősebb évben nem biztos, hogy egyáltalán rákerült volna. Hiába a profi forgatókönyv és a remek színészek, mégis hiányérzetem maradt utána. Ettől függetlenül méltán nyert Oscar-díjakat, hiszen a dadogós királyról szóló történet megvalósítása kitűnően sikerült.

9. A félszemű (True Grit)

A Coen testvérek ha vissza nem is hozták, de legalább újra megidézték a western műfajának szellemét. Kiváló párbeszédek és remek színészek jellemzik a filmet, bár az igen magas minőség ellenére valahogy mégsem érzem maradéktalanul elégedettnek magam.

8. Warrior

Elsőre csupán egy egyszerű sportfilmnek tűnik, ám már az első percek elteltével is tisztázódik, hogy itt jóval többről van szó. A ketrecharc álarca mögött egy mély családi dráma bontakozik ki, melyben az alkoholista apa és a sokat látott fiai küzdenek egymásért és a szeretetért.

7. Super 8

Igazi ifjúsági kalandfilm, ahol a kellemes szörnyes történet mögött igazi érzések is lappanganak. A szerethető karakterek mellé értelmes forgatókönyv társult, egy kicsit régimódi, de még mindig szórakoztató és élvezetes stílusban. J. J. Abrams megint bizonyította, hogy a legjobb popcorn-film rendezők között kell számon tartanunk.

6. Engedd el! (Rabbit Hole)

Az Oscar-díj jelöltjei között lehet igazán gyöngyszemekre bukkanni, a Rabbit Hole is a női főszereplő jelölésével vonta magára a figyelmemet. Klasszikus dráma, de mégsem akar igazán nagy dolgokat előadni, inkább csak nyugodt tempóban mutatja be a maga szomorkás hangulatvilágát.

5. A segítség (The Help)

December végén már kezdtem igen nagy gondban lenni, a 10-es listában még mindig üres helyek tátongtak, s én nagy zavaromban lecsaptam az első érdekesen hangzó, kritikai elismeréssel is büszkélkedhető műre.  Nem bántam meg döntésemet, s ez a néger cselédség hányattatott életét bemutató mű minden hollywoodi vonása ellenére is szórakoztató és megható tudott lenni.

4. A hódkóros (The Beaver)

Erős kétkedéssel fogadtam volna, ha valaki azt állítja, hogy Mel Gibson fogja szállítani 2011 egyik legjobb alkotását, ám végül mégis így lett. A hódkóros egy kissé komikus alapötletre építő komoly dráma, tele rengeteg érzelemmel, no és persze az elmaradhatatlan hóddal.

3. Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris)

Woody Allen neve csalogatott a film megnézésére, s nem is kellett csalódnom a rendezőben. Egyedi hangulatú stílusában adja elő ezt a párizsi romantikus múltidézést, s miközben görbe tükröt tart a művészvilág és a nosztalgiázás elé, addig a nézők is elmerülhetnek a varázslatos világában.

2. Élve eltemetve (Buried)

A film címe tulajdonképpen leírja tartalmát is, ám ahhoz látni kell, hogy érezzük azt a rendkívüli feszültséget, amely végig jellemezi az alkotást. Ryan Reynolds egyedül játszik másfél órán át, s a tavalyi év egyik legmeghatározóbb élményét mutatja be.

1. Fekete hattyú (Black Swan)

Aronofsky hihetetlen erejű és lenyűgöző műve egyben az év első megnézett filmje is volt, s azóta gyakorlatilag nem is volt kétséges, hogy ki kerüljön a dobogó legfelső fokára. Natalie Portman és a hattyútánc kombinációjánál idén nem láttam jobbat.

Egyéb kategóriák

Több film is akad, amelyek a top 10-be már nem fértek bele, de mégis érdemes őket külön kiemelni.

Mindenek előtt még kategória nélkül említeném a 127 óra (127 Hours), illetve A harcos (The Fighter) c. műveket, amelyek tökéletesen példázzák az idei Oscar-jelöltekkel szemben érzett ellenérzésemet: profi munkák, remek színészekkel, de mégis hiányzik az a plusz, amely miatt igazán emlékezetesek maradnak.

Az év legjobb animációs meséje: Toy Story 3 – amilyennek egy elsősorban gyerekeknek készült animációs filmnek lennie kell

Az év legjobb animációs filmje: Rango – beszélő állatok és western, s egyben meglepően eredeti, ötletes és humoros; miatta muszáj ketté venni a kategóriát

Az év vígjátéka: Másnaposok 2 (The Hangover Part II) – gyakorlatilag ugyanaz a film másodjára is előadva, de még mindig nagyon szórakoztató

Az év “popcorn-filmje”: A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes) – egyben az év meglepetése is, a majmos történetből nem hittem volna, hogy ilyen kellemes produkciót is lehet összehozni

Az év képregényfilmje: X-Men: Az elsők (X-Men: First Class) – idén rengeteg képregényfilm született, de nagy részük nem lett jobb az egyszer nézhetőnél, még talán ez volt a legszórakoztatóbb

Az év művészi akciója: Hanna – idén jó akciófilmből sem sokat láttam, bár legalább művészieskedő próbálkozások akadtak, s míg a Drive nekem túl lassú és unalmas volt, addig a Hannát valamivel jobban élveztem

Az év látványa: Álomháború (Sucker Punch) / Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon) – gyakorlatilag ugyanaz a stílus: észbontó látvány, de minden más tragikus

Az év legjobb folytatása: Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész (the Deathly Hallows: Part 2) – nem csak az I. rész, de a második is kiváló volt

Az év legrosszabb filmje: A lány és a farkas (Red Riding Hood) – nem is tudom, hogy mire számítottam, mikor megnéztem


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: