Warrior

Warrior
(Warrior – 2011)

A sportfilmek manapság kellő népszerűségnek örvendenek, a műfajon belül is a különböző harcművészetekkel foglalkozóak emelkednek ki leginkább. Idén, az Oscar-szezon környékén szerzett magának nevet a The Fighter, mely végül 2 (színészi) aranyszobrocskával távozhatott a ringből. A Warrior is sokban hasonlít hozzá (s egyben gyakorlatilag az összes sportfilmhez), ám mégis képes – ha eredetit nem is – élvezeteset mutatni.

Brendan egy középiskolában tanít fizikát, két lánya és egy gyönyörű felesége van, de mégsem élhetnek boldog életet, ugyanis az a veszély fenyeget, hogy elveszthetik az otthonukat, ha nem fizetnek a banknak. A családfő korábban ketrecharcból élt, míg végül felesége nyomására abbahagyta, de most kénytelen újrakezdeni, hogy elég pénzt teremtsen elő. Tommy régebben a tengerészgyalogságnál szolgált, de abbahagyta egy igazán megrázó élmény után. Visszatér ex-alkoholista apjához, akit évekkel ezelőtt az ital miatt hagyott el, hogy a segítségét kérje egy nagy pénzjutalommal járó ketrecharc-bajnokság megnyeréséhez, ahol ellenfelei között Brandan is ott lesz. Valójában azonban Tommy és Brandan testvérek, még ha az apjuk miatt el is vesztették a közös hangot.

A több szálon futó történet egyszerre lesz realista és már-már brutális erejű sportfilm, s egyben egy megható és emberközeli családi dráma is. Az előbbi vonulat nem mutat sok eredetiséget, bár a testvérküzdelem miatt rengeteg érzelmet kapunk. Nehéz eldönteni, hogy kinek is szurkoljunk valójában: a sötét, megváltást kereső és családi kapcsolataiban ellenszenves Tommy-nak, akit minden hibája ellenére megértünk, már csak a célja miatt is, amelyért harcol; vagy a családapának, aki nem akarja feladni az életszínvonalat, amit gyerekeinek biztosított eddig, s amelyet ő sohasem kapott meg. Ehhez a kettősséghez hozzáadódnak még a zsáner kötelező elemei, mint a felkészülés lelkesedése, a küzdelmek izgalma és a végső harc ereje, s így együtt lesz egy remek alkotás.

Mindez azonban kevés lenne a családi kapcsolatok és érzelmek nélkül. Az iszákos apa megbocsájtást keres fiainál, akiket korábban maga üldözött el maga körül, s most rá kell döbbennie, hogy már rég felnőttek, és ő kimaradt az életükből. De Tommy és Brendan sem fogadja tárt karokkal, s ezen felül még az egymás közti viszonyukon is lehetne mit csiszolni. Utóbbi fiú ugyanis nem menekült el a család többi tagjával együtt, inkább maradt részeges apja közelében – viszont így elvesztette a Tommy szeretetét. A kölcsönös megbocsájtás és bizalom, illetve az újból fellángoló szeretet nem jön létre azonnal, ehhez újra meg kell ismerniük egymást – akár a kevert harcművészeten keresztül.

A legjobb forgatókönyv is elcsúszhat azonban a rossz színészek miatt, de szerencsére itt ez a veszély sem fenyeget. Tom Hardy egyre több szerephez jut, egyre nagyobb hírnévvel büszkélkedhető produkciókban játszik, s erre rá is szolgált. Tommy szerepében csupán apró pillanatai vannak, hogy igazán kibontakoztathassa tehetségét, s él is a lehetőséggel. Joel Edgerton, mint Brendan is hasonlóan kiváló, de a Warrior legjobbja Nick Nolte lesz. Nagyszerűen mutatja be a fiai megbecsüléséért küzdő apát, akinek egyben az érzelmeivel is harcolnia kell. Említésszerűen jelen volt még Jennifer Morrison is, bár sokat nem tett hozzá.

A sportfilmek közül mindenképpen emlékezetes élmény marad, hiszen az érdekes alapkoncepciója mellett a családi dráma is eredményez elég sok érzelmet. Mindezek ellenére akadt egy kevés hiányérzetem is utána, bár nem tudom, hogy mivel lehetett volna többet kihozni a műből. Részemről 8/10.


One response to “Warrior

  • Koimbra

    Nagyon jó film, ráadásul egyik testvérpárt sem lehet utálni, Hardy karaktere egy kisebb atombomba, minden pillanatban azt várja az ember, hogy felrobbanjon és letaroljon mindent.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: