Terra Nova – 1. évad

Terra Nova – 1. évad
(Terra Nova)

Elég kalandos élete volt eddig a sorozatnak, hiszen a hosszú készítési fázis után alig mutatták be, máris rengeteg negatív hangot lehetett hallani. Én sem voltam teljesen megelégedve vele, túl sok hibával küszködött annak ellenére, hogy olykor egészen szórakoztató is tudott lenni Az első évad után pedig főleg nem örülök, nagyon vegyes az összkép.

A történet szerint a Shannon család a XXII. századból számos társukkal együtt visszautazott a múltba, a dinoszauruszok korába. Ott csatlakoztak az újonnan alapított közösséghez, Terra Novához, ahol azonban számtalan probléma és konfliktus is adódik. Gyakran dinók fenyegetik az életüket, máskor a múltbéli környezet hatásai veszélyeztetik a lakókat, olykor pedig egy Terra Novából kivált ellenséges közösség, a Hatosok akadályozzák a mindennapi békességet. Utóbbiak nagyszabású tervét sokáig homály fedi, ám a fináléban sok mindenre fény derül – még ha továbbra is adódnak kérdések.

Mindenek előtt kezdeném azzal, hogy minden hibái ellenére korrekt kikapcsolódást nyújtott ez a 13 rész. Nem lett kedvenc, nem döbbentem le minden rész végén, de egy közepes vagy annál valamivel jobb szórakozást végig tartott. Ahhoz elég volt, hogy ne érezzek késztetést az azonnal kaszálásra, de annyira nem volt sok, hogy különösen várjam az egyes epizódokat. Pedig az alapkoncepcióba rengeteg lehetőség van, jóval többet is ki lehetett volna hozni belőle, de mégsem így történt. Megmaradtak az egyszerű sablonoknál, nem próbáltak újítani vagy igazán eredetit alkotni. A karakterek terén továbbra sem mutattak fel fejlődést az írók, a pilot óta nem sok változott. Igazi karakterfejlődés nincs, szimpla közhelyként léteznek a figurák, nincsenek igazán kidolgozva. Ennek ellenére akad közöttük érdekesebb alak is, bár többségében inkább a negatív oldalon.

Sajnos a forgatókönyv sem remek, a konfliktusok sokszor rettentően súlytalanok, nincs feszültség vagy izgalom, de a kiszámítható résztörténetek mellett az átívelés sem tökéletes, bár kétségtelen, hogy a duplafináléban rengeteg előrelépés történt. Mégis, valószínűnek tartom, hogy ha lesz következő évad, akkor újra visszaesünk a jelentéktelen epizódokba, az átíveléssel (s ezzel együtt az érdekesnek ígérkező mitológia kibővítésével) legfeljebb évad végén foglalkoznak. Nem is lenne ezzel gond, ha a heti részek biztosítani tudnák a megfelelő mennyiségű élvezetet – de nem tudják.

Összességében a Terra Nova készítői egy izgalmasnak és ötletesnek ígérkező koncepcióból nem tudtak mit kihozni, a faék egyszerűségű forgatókönyvhöz rosszul kidolgozott karakterek társultak. A befejező részekben felvetett kérdések később érdekesek lehetnek, bár ettől függetlenül nem várom a folytatást. Az évad legyen talán 5,5/10.


2 responses to “Terra Nova – 1. évad

  • sajtosrolo

    De jó volt végre egy korrekt kritikát olvasni, ami nem a lehúzásra megy rá!

    Én tök megszerettem, a kezdő duplarész nagyon jó volt, utána egy ideig nem különösebben emelkedett ki a hetiből nézősök közül, de aztán egyre jobban megkedveltem a szereplőket, és úgy a sorozatot is. Nem volt gondom se az epizodikus se az átívelő dolgokkal, és ha nem is minden eleme kötött le egyformán, mindig találtam benne érdekességet. Sajnálnám, ha nem lenne folytatás.

  • Dominik Blasir

    Hát, az biztos, hogy nem a lehúzásra megyek rá 🙂
    Mindenesetre nem sok változást éreztem az első részek óta, ugyanolyan korrekt, de nem kiemelkedő szórakoztatást nyújtott.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: