A majmok bolygója: Lázadás

A majmok bolygója: Lázadás
(Rise of the Planet of the Apes – 2011)

Ugyan láttam néhányat a klasszikus Majmok bolygója-alkotások közül, valahogy sosem éreztem rá késztetést, hogy különösebben megismerjem őket. Az új produkció sem hozott igazán lázba, de miután mindenhonnan csak pozitívat hallottam róla, kezdtem kíváncsi lenni – végül nem is bántam meg a megnézését.

San Francisco egyik kutatóintézetében az Alzheimer és más mentális betegségek elleni gyógyszert keresik, s a kísérletezéshez majmokat használnak. Az egyik tesztelés során különös felfedezést tesznek: nem csak, hogy gyógyítja a kórt, de rendkívüli mértékben megnöveli az intelligenciaszintet is. Az egyik alany, Cézár hihetetlen fejlődést mutat, ám az események következtében kénytelenek bezárni néhány sorstársa közé. Ekkor még gazdái – köztük az egyik orvos, Will – még nem is sejtik, hogy micsoda lavinát indítanak el az evolúció történetében.

Ahogy a bevezetőben is említettem, sosem kapott el a Majmok bolygója-hangulat, nem ismerem a régebbi filmeket, így szinte teljesen a nulláról indultam neki. Ettől függetlenül is élvezetes volt, hiszen a készítők nagyszerűen építették fel a kerettörténetet, megfelelően átgondolták a forgatókönyvet. Tökéletesen megállja a helyét, mint önálló alkotás, de feltételezem a mitológia rajongóinak is szolgál jó néhány szórakoztató perccel. Az erős társadalomkritikát is magába foglaló Lázadás példásan vezeti a cselekményt, nem tartalmaz unalmas vagy felesleges perceket, miközben nem szorítja a háttérbe a karaktereket sem.

Különös folyamatnak lehetünk tanúi, hiszen a főszereplőnk valójában egy majom, ezen nincs mit szépíteni. Mégis, kiváló érzékkel hozták közelebb a nézőhöz, végig átlátjuk érzéseit és motivációit, szinte emberként is tekintünk rá. Mikor végre elérkezik a lázadás pillanata, akkor sem tudjuk elítélni vagy utálni – meglepődve vettem észre magamon, hogy inkább szurkolok az emberiség ellen törő csimpánzoknak, mint az embereknek. Nincs is ezzel gond, de ebből látszik, hogy remek munkát végeztek az írók, talán az idei popcorn-filmek között az egyik legjobbat.

Mindezek ellenére egy percig sem tagadom, hogy igazi látványmoziról van szó. A CGI minősége kitűnő, még ha szinte kizárólag a majmokra is kellett koncentrálniuk, azt nagyszerűen kivitelezték. A színészek körében nem követelt meg nagy tehetséget a produkció, főleg nem James Francotól, aki szinte csak mellékszereplőként volt jelen. A főalak, Cézár majom ugyanis könnyedén lejátszotta a vászonról – hogy ez mennyire a technikusok és mennyire Andy Serkis érdeme, azt talán sosem tudjuk meg.

Igen kellemes meglepetés lett A majmok bolygója: Lázadás, hiszen annak ellenére, hogy csak egyszerű blockbuster-moziról van szó, kiválóan végrehajtotta a feladatát. Persze nem hibáktól mentes, de a remek forgatókönyv sok mindenért kárpótol. A 8/10 pontot nem érzem soknak.


One response to “A majmok bolygója: Lázadás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: