Hell on Wheels – 1×01

Hell on Wheels – 1×01
(Hell on Wheels)

A western azok közé a műfajok közé tartozik, amelyet kevés kivétellel mindig szeretek nézni – persze, hogy ha jó. Ezért is örültem, hogy a Deadwood után újra láthatunk a tévéképernyőkön egy ilyen sorozatot, s az első rész után mindenképpen bizakodhatunk is, hogy hasonlóan kiváló lesz.

Az amerikai polgárháború után járunk nem sokkal, amikor még elég erős a feszültség Észak és Dél között, de már viszonylagos béke honol a földeken. A vasút terjeszkedik, a terv egy vasútvonal létrehozása az ország keleti és nyugati része között, melyhez a munkálatokat még mindig leginkább négerekkel végzik. Betekintést nyerünk a Hell on Wheels, az építők mozgó táborának mindennapjaiba, de emellett a vasúttársaság vezetőjének játszmáiba is.

A történetben még szerepet kap egy bosszú is, de úgy tippelem, hogy előbb-utóbb inkább a Hell on Wheels kerül a középpontba, s egyre jobban megismerjük a “lakóit”. Egyelőre nem tűnik soknak a sztori, de a későbbiekben ez még változhat, hiszen az alapok felépítése remek volt, s az egyébként kitűnően sikerült utolsó percben előrevetítettek mindenképpen ezt sugallják. Lesz itt árulás, fordulat, hatalmi játszma és klasszikus erőfitogtatás is, mindez a poros-véres építési munkálatok és az indiánok jelentette fenyegetés légkörében.

A hangulat szerintem eléggé a helyén volt, mint ahogyan a látványra sem hiszem, hogy lehetne panaszkodni – már csak a szépen bemutatott környezet miatt sem. A zenét, vagy legalábbis az olykor felcsendülő dalokat mindenképpen érdemes kiemelni, sokat segítettek a négerek körül uralkodó atmoszféra kialakításában. A színészek is jól végezték a dolgukat, Anson Mount a kalapos-keményfiú főhősnek kimondottan remek volt, mint ahogyan Dominique McElligott is az egyik felderítőmunkás feleségének szerepében (ennél konkrétabbat már spoileres lenne mondani).

Nem mondom, hogy tökéletesre sikerült az első epizód, de megalapozták a későbbi eseményeket akár a korrupciók, akár a bosszú, akár a társadalmi rétegetek közötti feszültség terén. Van még mit javítani, de én egy percig sem unatkoztam a pilot alatt, végig a hatalmában tartott a western stílus és a kialakított légkör. Remélem, hogy ennél csak jobb lesz, s akkor gond sem lehet. A kezdés talán 6,5/10.


One response to “Hell on Wheels – 1×01

  • Desmond Wallace

    Kicsit döcögős volt ez az alapozás, de jó lehet ez a folytatásban. Biztos, hogy nézem majd tovább a sorozatot, mert az atmoszféra remek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: