Homeland – 1×01

Homeland – 1×01
(Homeland)

Egészen az első rész megjelenéséig nem sokat tudtam a sorozatról, utána viszont egymást érték a pozitív vélemények. Ezeknek nagy részével egyet is kell értenem, hiszen valóban nem sikerült rosszul a pilot, bár annyira nem is győzött meg – sajnos több üresjáratot tartalmazott, mint kellett volna, s a forgatókönyvet sem éreztem olyan erősnek.

Az amerikai hadsereg egy 8 évvel korábban eltűnt katonáját találja meg az afganisztáni ellenség bázisán, akit eddig mindenki rég halottnak hitt. Hazatérése után mindenki hősként ünnepli, hiszen éveken át kibírta a kínzást, s mégsem mondott semmit – egyedül egy CIA-ügynöknő nem hisz neki, ő ugyanis hónapokkal korábban azt az információt kapta Afganisztánban, hogy egy elfogott katona átállt a helyi terroristaszervezetbe. Senki sem akar hinni neki, de mégis meggyőződése, hogy a visszatérő katona lesz az áruló.

Az első rész megvalósításában nem volt különösebb hiba, hiszen mindvégig jelen volt a feszültség, a történet a megfelelő mértékben lehet fordulatos és izgalmas, s még a karaktereket sem hanyagolták el. Utóbbi viszont tartalmazott unalmas vagy legalábbis nem túl érdekes pillanatokat is, hiába értékeltem azt a figyelmet, amit a figurák felépítésére fordított, valahogy az árnyalással eltöltött jelenetek nem tudták fenntartani a figyelmemet. Talán egy feszesebb vágás hiányzott, ugyanis ezek miatt túl lassúnak éreztem a tempóját.

A színészeket nem érheti különösebb panasz, egyedül a főszereplő, Damian Lewis játékát nem éreztem eléggé érzelemdúsnak és valóságosnak. Mellette viszont Morena Baccarin annál jobb volt, mint ahogyan Claire Danes is az ügynöknő szerepében. Nem tudom, hogy a későbbiekben mit tudnak kihozni ebből a felütésből, nem érzek benne elég alapanyagot egy több évadon átívelő sorozathoz, vagy legalábbis nagyon fokozniuk kell a terrorista sejt jelenlétét – ez pedig kétlem, hogy annyira remek ötlet lenne (vagy mégis?).

Mindezek ellenére a készítők a lehető legtöbbet hozták ki az alapötletből, próbáltak minőségi végeredményt összehozni, s tulajdonképpen ez működött is. Más kérdés, hogy ez számomra nem elég erős, túl gyakran unatkoztam ahhoz, hogy a feszültség eléggé a hatalmába keríthessen. Talán még egy-két epizódot adok neki, de kétlem, hogy olyan sokáig kitartanék. Mindenesetre az első rész 6/10 pontot biztosan ér.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: