American Horror Story – 1×01

American Horror Story – 1×01
(American Horror Story)

Minden hasonló tematikájú filmnél elmondom, hogy a horror nem az én műfajom. Ez még mindig így van, valamiféle perverz indoknál fogva mégis úgy éreztem, hogy kíváncsi vagyok az American Horror Story sokak által várt premierjére. Így utólag jobban jártam volna nélküle.

Nem mintha egyébként olyan rossznak éreztem volna az első epizódot, hiszen a horrorok rajongóinak minden bizonnyal érdekes és izgalmas volt (vagy nem), de nem esik bele az én ízlésembe. Az ijesztgetős műfajnál leragadtam az előző század elején (ld. 1931-es Drakula és M. R. James régiségbúvár rémtörténetei), mégis ritkán még próbálkozok a mostani filmekkel is – hogy azonnal ráébredjek megint hibáztam. Ha ennél a sorozatnál ilyen nem is fordult elő, az talán csak annak köszönhető, hogy nem tartalmazott túl sok rémisztő, hatásvadász és gyomorforgató jelenetet, s még a zenére sem támaszkodtak olyan nagy mértékben.

A sorozat középpontjában egy régi, gonosz emlékeket őrző ház áll, illetve elsősorban annak új lakosai. A kis család a keleti partról menekült Los Angelesbe az apa félrelépése, illetve az anya vetélése elől, s bár a problémák velük maradtak, megpróbálnak új életet kezdeni. Lányukkal együtt a szülők beköltöznek a házba, ahol azonban sok furcsaságot élnek át már az első napokban. A szomszéd beteg lánya folyton beszökik hozzájuk, és a halálukról beszél, miközben az anyja és a bizarr házvezetőnő is sötét titkokat rejteget – a sötét pincével egyetemben.

A hangulat az előbb emlegetett bizarr mellett túlságosan is a beteg felé hajlik a korrekt módon ijesztő,vagy legalábbis félelemkeltő helyett – viszont ami ilyen, azt igen látványos módon sikerült megvalósítani. A beteges momentumokat enyhítik az egyszerűbb, “világosabb” pillanatokkal, amelyek a család mindennapi életét mutatják be, bár még ezek is gyakran valami szörnyű furcsaságba végződnek. Sajnos a karakterek terén eddig sokat nem mutattak fel, szinte mindenki ellenszenves (talán a lány nem), igazán nem sajnálnám őket, ha valami rémség véletlenül megölné őket.

Aki érdeklődik a horror műfaja iránt (még ha kissé furcsa is), annak mindenképpen érdemes belevágni. Másoknak is, hiszen ilyesmi nincs mindig a televízióban – bár ezt személy szerint egyáltalán nem bánom. Mindenesetre engema kezdet túlságosan nem nyert meg, pontszám szerint talán 3/10, biztosan nem folytatom tovább.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: