Terra Nova – 1×01

Terra Nova – 1×01
(Terra Nova)

Általában megpróbálok előítéletek nélkül nekivágni mindennek, amit nézek, de a Terra Nova esetében ez nem sikerült teljes mértékben. Egyrészt már két éve várjuk a bemutatót, másrészt az első fanyalgó hangok után jelentősen csökkentek az elvárásaim. Ehhez képest viszont kimondottan nézhető a sorozat, még ha küszködik is néhány problémával.

A XXII. században az emberi pusztítás következményeként a szennyeződések mértéke annyira megnőtt, hogy Föld közel lakhatatlanná vált. Azonban a tudósok véletlenül rábukkantak egy lehetőségre, mely talán megmentheti a lakosságot: az időn keresztül visszautaztatják a kiválasztott keveseket a dinoszauruszok korába, ahol ugyan nehéz körülmények között, de mégis kezdhetnek egy másik életet. Az ex-zsaru Jim Shannon is eljut 85 millió évvel korábbra az orvos feleségével és a három gyermekükkel, azonban ott sem találnak olyan idilli helyzetet, mint amit elképzeltek.

A duplaepizódos premier után könnyen be lehet lőni a sorozatot a középmezőnybe. Nem lett rossz, egyszerűen csak nem volt benne különösebb meglepetés vagy fordulat, az eredetiség szikrája nem sokat csillogott a másfél óra alatt. A legegyszerűbb sablonokat kaptuk, amelyek valójában nem rontják el annyira az őskori környezetben játszódó történetet, hogy nézhetetlen lenne. Ha van kerítés, akkor kívül szörnyű dolgok rejtőznek, amit valaki(k) fel fog(nak) fedezni. Ha látszatra nagyszerűnek is tűnne minden, akkor lennie kell széthúzásnak és ellenségeskedésnek is.

Hiába volt elég gyenge a jövőben játszódó rész, szerencsére rövid ideig tartott, illetve utána a múlt felfedezése sok újdonsággal és érdekes elemmel színezte a közepes történetet. Utóbbin a karakterek nem sokat segítettek, egyelőre még mindenki elég ellenszenves, vagy legalábbis nagyon kétdimenziósra építették fel őket. Ugyan a dinók korában járunk, de a családon belüli problémák állandóak, s sajnos nem voltak elég jól megalapozva ahhoz, hogy valóban értékelhető és átérezhető legyen, még ha próbáltak is valószerűen előadni.

Amit viszont muszáj kicsit szidni, az a CGI. Főleg a XXII. századi jelenetek voltak nagyon rosszul kivitelezve, de a múltban játszódó jeleneteken is lehetett volna még dolgozni egy keveset. Ugyan csak tévé, ezért kevesebb pénz van rá, de ha már két éve húzzák a bemutatót, a néző legalább gondolhatná, hogy erre is rágyúrtak még egy keveset. Később még rosszabb lesz?

Szinte pozitív meglepetésként ért, hogy nézhető a Terra Nova. Ha képesek lesznek a készítők hétről hétre érdekes és klisémentes epizódokat írni, akkor maradok még jó darabig, hiszen minden gyengesége ellenére is jól szórakoztam. Kicsit guilty pleasure utánérzettel ugyan, de egy 6/10-et komolyabb lelkifurdalás nélkül kiosztok a pilotra.


2 responses to “Terra Nova – 1×01

 • Desmond Wallace

  Nem volt rossz ez a dupla pilot, de semmi kiemelkedőt sem nyújtott.
  A következő részeken sok múlik majd, hiszen itt csak bemutatták a történet alapjait.

  “a XX. századi jelenetek”

  XXII. század. 2149-ből jöttek a telepesek.

 • Dominik

  Jogos, jogos, elnéztem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: