Luther – 1-2. évad

Luther – 1-2. évad
(Luther)

A brit sorozatok mindig is elütöttek az amerikai társaiktól, nincs ez másként a Luther esetében sem, hiszen bár a klasszikus nyomozós szériák szolgálnak az alapjául, mégis jóval sötétebb és komorabb a bűnüldözéshez háttérül szolgáló környezet, s a főszereplő sem mindennapi.

John Luther az angol rendőrség egy nyomozója, de egy gyerekgyilkossági ügy alatt olyan önbíráskodó tettet visz véghez, mely erősen megkérdőjelezi, hogy a törvény melyik oldalán is áll. A kényszerszabadsága után visszatér régi munkájához, azonban a történtek után is elsősorban sorozatgyilkosságokkal foglalkozik, miközben továbbra sem fél bemocskolni a kezét, ha úgy hozza a szükség.

Sosem volt nagy kedvencem a krimi, ezt már többször leírtam, de ettől függetlenül érdeklődve vágtam bele a Luther nézésébe. Azonban az első részek után csalódtam, hiszen hiába remek a sötét és komor hangulat vagy érdekes és eredeti a főszereplő karaktere, de valahogy mégsem áll össze egy egésszé. Talán a túl hosszú, 50 perces játékidő tehet róla, hogy az epizódok gyakran unalomba fulladtak, leült a feszültség, vagy sokszor megteremteni sem sikerült.

Luther figurája valóban nagyszerű, az intelligens nyomozó, aki nem tud uralkodni az ösztönei felett, bár nagyon ismeri az embereket: ő az, akinek a tettei még valamennyire fenntartják a figyelmet, s ehhez Idris Elba is kiválóan passzol. Azonban a heti egy gyilkos nem elég az izgalomhoz, s habár az első évad végén történtek érdekes momentumok (a finálé kitűnő volt), a többi nem elég jó ahhoz, hogy megragadjon. A két évad csak 6+4 epizód, de a második évadra a légkör is enyhül, és egyfajta sötét cinizmus veszi át a helyét, így viszont még kevésbé tudott lekötni.

Sajnos nem volt elég izgalmas, s a feleslegesen hosszú epizódok még tovább rontották a helyzetet. Talán egy feszesebb vágás jót tett volna a nagyobb feszültséghez, mindenesetre a 10 rész alatt túl sokat unatkoztam ahhoz, hogy tovább folytassam. A sötét, thrillerbe hajló krimik kedvelőinek érdemes lehet, nekem ez a két évad csak 5,5/10.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: