Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész
(Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – 2011)

10 éves filmes pályafutása végére ért a Harry Potter széria, egy sikertörténet lezárásához érkeztünk. A befejezéshez a rendezői széket David Yates kapta meg, s a várakozásokkal ellentétben a kettébontott hetedik rész mindkét fele kellemesen sikerült, az utolsó film is kimondottan szórakoztató lett.

Nemrégiben néztem újra a Halál ereklyéi adaptációjának első felét is, de még mindig korrekt módon kivitelezettnek, s lassúsága ellenére is élvezetesnek tartom, kellő mértékben felvezeti a folytatás cselekményét és hangulatát, s a különböző elemek vegyítése is remekül működött. A befejezés sem különböző, a rendező profi módon meséli el a végső eseményeket, végig fenn tudja tartania  néző figyelmét, az előző filmtől eltérően nincs is igazán üresjárat benne. Ugyan a játékidő több, mint felében egy ütközet zajlik, mégis tartalmaz annyi eseményt, hogy végig kitöltse mind a két órát, a gördülékeny és dinamikus történetvezetés hatására még a néző sem unatkozik.

Az előző 6 rész hibái ugyan visszaütnek a befejezéskor, bizonyos kapcsolatok nincsenek elégséges mértékben felépítve ahhoz, hogy mindig érzelemgazdag legyen, mégis sikerül bizonyos jelenetekben annyi érzést közvetítenie, hogy az összkép is jóval pozitívabb legyen. Most sem biztos, hogy mindig arra koncentráltak, amire kellett volna, egyes momentumokra nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni, de elég egységes maradt a produkció, a forgatókönyv sem olyan zűrzavaros, mint a Félvér Herceg esetében, habár minden bizonnyal a kétszer 120 percben előadott történet áll a kiegyensúlyozottság hátterében.

A befejezést egyértelműen Harry, Ron és Hermione triója uralja, a felnőttekből csak jóval kevesebbet kapunk, mint eddig, pedig talán sokkal érdekesebbek és szórakoztatóbbak a fiatalabb generációnál, de a történet ezt kívánja meg. A hangulat most is kellően komor és sötét, szerencsére csak a minimumra szorítják a szerelmi szálakat, amelyek a horrorisztikusabb vonalat gyengítenék. Végre jut elég idő a magyarázatokra is és jól fel tudják építeni a fontosabb pillanatokat, miközben a látványt sem hanyagolták el, a CGI ezúttal is nagyszerű.

Azonban hiába sikerült néhány jelenet kitűnően, ha magáról a csatáról, a legnagyobb eseményről csak apróbb pillanatokat láthattunk, lényegesen több lehetőség lett volna még a kötetben, mint amennyit kihasználtak. Szívesen néztem volna hosszú percekig a varázslók háborúját, de ezt kissé ügyetlen módon kihagyták a cselekményből. Annak ellenére, hogy mind a két Halál ereklyéi epizód hű marad a könyvhöz, s csak kisebb változtatások történtek, az utolsó két percet (a 19 évvel későbbi jelenetet)  mégis hanyagolni kellett volna. Jelentőségét és fontosságát értem, de túlzottan kizökkent a korábban gondosan felépített hangulatból, feleslegesnek és idegesítőnek hat, ennél jobb lezárást nem lett volna nehéz találni.

A fiatalok színészi tehetségére most lenne igazán szükség, ahogy azonban eddig is megszokhattunk, ez elmaradt.  Daniel Radcliffe túl erőtlen és szinte kínos, amit csinál, s ehhez Rupert Grint és Emma Watson is csak asszisztálni tud. A másik véglet Ralph Fiennes szenzációs játéka, aki a trió helyett is uralja a filmet, ezúttal nagyobb kibontakozási lehetőséget is kapott. A többiek nagyon háttérbe szorulnak, hiába jutott Alan Rickmannek, Maggie Smith-nek vagy Helena Bonham Carternek néhány remek pillanat, ennél sokkal többet érdemelnének, mint ahogy az alig néhány másodpercre feltűnő David Thewlis, Jim Broadbent és Robbie Coltrane is.

Összességében a végső lezárás nem lett rossz, sok remek pillanatot tartalmaz. A két részben adaptált forgatókönyv sokat segít a rendezőnek, aki végül jól oldja meg a feladatát. Hibái ellenére szórakoztató és látványos lett az utolsó mozi, még ha hiányérzetem is volt olykor. Részemről a befejezés 8/10, remélem azért folytatást nem látunk már, viszont nyugodtan újra lehet nézni a filmsorozat egyes darabjait néhány évente.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: