The Vampire Diaries – 2. évad

Vámpírnaplók – 2. évad
(The Vampire Diaries)

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt a számomra, hogy az igen gyenge kezdés után egy remek sorozat kerekedett ki a Vámpírnaplókból. Idén sem hagyott megdöbbenés nélkül a széria: rengeteget esett vissza a színvonalából, s annak ellenére, hogy még most sem rossz, jóval többet vártam. Hiányzott az összefogott sorozatterv, a cselekmény egyre butább, tényleg csak a holló és a köd nem volt jelen.

Ellopták az írók ötletládáját? Máshogy nehezen magyarázható az a minőségi visszalépés, amit tapasztalhattunk. A fordulatoknak, a meglepetéseknek és az eredetiségnek egyre kevesebb szerep jutott, helyette unalommal és sablonokkal töltötték ki a fennmaradt játékidőt. Kiszámíthatóság jellemezte végig az évadot, s olyan dolgokat erőltettek, amiknek már nem biztos, hogy helye van a sorozatban. A tinidráma vonulata cseppekben még elviselhető lenne, de voltak epizódok, amelyeket csak ezzel tudtak kihúzni 40 percre, s túl gyakran mutatott ez rosszul.

A személyi drámákat nem tudták úgy előadni, hogy érdekeljen az adott karakter sorsa. Ha tudjuk, hogy mi lesz az epizód vége, akkor unalmassá válik a többi jelenet is, folyamatosan csökkentve az élvezetet. Pedig voltak kiváló pillanatok az évadban, néha megcsillant a tehetség az írók részéről, de mégis gyengébb az összkép. Eltűnt a mozgalmasság egy része a sorozatból, kevesebb szállal és eseménnyel próbáltak gazdálkodni, viszont a rejtélyek mennyisége nem változott, még mindig lehetett sokat elmélkedni egy-egy probléma nyitján.

A legnagyobb baj mégis a koncepciótlan sorozatterv volt. Nem úgy tűnt, mintha az írók tudták volna, hogy merre tartanak, így szétesett az egész, csak dróton rángatták össze-vissza a szereplőket, hátha valami érdekes esemény lesz belőle. Véletlenszerű és kidolgozatlan cselekmény dominált a szezon során, sokszor butasággal és logikátlansággal karöltve. A finálé is csalódáskeltő volt, főleg, hogy a 2×21 egészen szórakoztató résznek bizonyult. A következő évadra felvázolt szálakat sejteni lehet, bár remélem, hogy tartogatnak még számunkra jó ötleteket az készítők.

A karakterek kezdenek egyre laposabbá válni, pedig tavaly még jóval több élet volt bennük, mintha csak követnék a forgatókönyv gyengeségeit, a figurák is unalmasabbá válnak. Nina Dobrev kettős szerepében kevesebb a kontraszt, elvesztik az egyéniségüket. Paul Wesley és Ian Somerhalder vámpírjai sem az igaziak már, talán csak Matthew Davis Alaric-je és Candice Accola, mint Caroline a régi.

Sokat szidtam, de a The Vampire Diaries még mindig kellemes sorozat, csupán visszaesett az elvárt minőséghez képest. Remélem, hogy jövőre jobb epizódokkal fognak előállni, ugyanis idén nem kaptuk elég érdekes, élvezetes és szórakoztató részt. Tavaly 7,5/10 volt, idén kénytelen vagyok kevesebbet adni. Tehát 7/10 az eredmény, de azért kíváncsi vagyok a folytatásra.


2 responses to “The Vampire Diaries – 2. évad

 • sajtosrolo

  Egyetértek a mozgalmasság hiányát illetően, és tényleg, a karakterek is valahogy “ellustultak”. Egyre inkább számítok arra, hogy a 3. évadra elromlik még jobban, és jelenleg nem is várom a folytatást.

 • Desmond Wallace

  Azért arra a szintre nem estünk vissza, amit az 1. évad elő néhány része képviselt. Hál’ Istennek!
  A történet gyengébb és kiszámíthatóbb lett. Szerintem tudták ők, hogy mit akarnak kihozni az évad végére, csak túl sok ötletük volt, így zsúfolttá vált az évad.
  Kicsit jobban ki kellett volna dolgozni néhány szálat, a nyivákolást meg mellőzni. A gyengébb sztorit én Juli Plec számlájára írom, mert azt tudjuk, hogy Kevin Williamson most kevesebbet foglalkozott a TVD-vel, mint tavaly, hiszen az új sorozatát, a Secret Circle-t készítette elő.

  7/10 az évad nálam, tavaly 8/10 volt. Jövőre remélem, hogy ismét elérjük azt a szintet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: