Boszorkányvadászat

Boszorkányvadászat
(Season of the Witch – 2011)

Nicolas Cage karrierje során voltak már jobb filmek és rosszak is, újabban távol marad az átütő produkcióktól, még ha az utolsó két alkotása, a Kick-Ass és A varázslótanonc egész kellemes is volt. A Boszorkányvadászat is valahol az utóbbi szintjén mozog, nem lesz az év filmje, de még csak emlékezni sem biztos, hogy fogunk rá néhány hónap múlva, bár önmagában nem volt rossz, s hibái ellenére is voltak szórakoztató pillanatai.

Két kereszteslovag, Behmen és Felson, megelégeli, hogy a dicső háborúk ártatlan nők és gyermekek gyilkolásába torkollnak, és dezertálnak a seregből. Utazásaik során egy járvány pusztításának áldozatául esett földre érnek, ahol elfogják őket a kilépés miatt, de kiválthatják magukat, ha segítenek elvinni a monostorba egy boszorkányt, akit a járvány okozójának tekintetek. Az út alatt sok problémával kell szembenézniük, s kiderül, hogy a védtelennek és gyengének tűnő lány valóban a gonosz szolgája-e.

Sok hibával kell elszámolnia a produkciónak, kezdve a forgatókönyv gyengeségével. Nincs igazi tartalom benne, hiányoznak a fordulatok, a meglepetések, cserébe viszont rengeteg butaságot kaptunk. Nem sikerült komolyan előadni a történetet, a környezet nem volt megfelelő arra, hogy értelmesen bemutassák a természetfölötti témát, olykor komolykodni próbáltak, mélységet érzékeltetni, de nagyon rosszul állt. Pedig nagy erénye a filmnek, hogy nem ült le és nem vált unalmassá, mindvégig fenntartotta  a figyelmemet, bár néha nevetnem kellett.

A karakterek erőtlenek, az érzéseket nem tudták jól bemutatni. Ugyan volt néhány olyan figura, aki legalább a feladatának eleget tesz, de a többségük nem ilyen volt. Főleg a boszorkánynál vált ez zavaróvá, hiszen néha rémisztenie és ijesztgetnie kellett volna, de sikertelenül. A látvány viszont kiváló volt, a szép tájak és a számítógépes megoldásokat kitűnően sikerült kombinálni. Látszik, hogy öltek elég pénzt a produkcióba, középkori fantasy-s hangulatot és látványos csata(kezdeményeket) tudtak teremteni.

A színészek többségében korrektek voltak, főleg Ron Perlman kiemelkedő, mint mellékszereplő, de Nicolas Cage rég volt olyan rossz, mint itt. Ő tehet leginkább a komolytalanságért, annyira nem lehet elhinni, hogy színészkedni próbál, hogy érzéseket akar közvetíteni bizonyos jelenetekben. Sajnos Claire Foy, mint boszorkány sem volt túl jó választás, de a többiekre nem lehet panasz. Stephen Campbell Moore, Robert Sheehan, Stephen Graham és Ulrich Thomsen játszott még huzamosabb ideig a vásznon, de Christopher Lee is feltűnt egy kisebb mellékalakként. Ráadásul Magyarországon forgatták a film nagy részét, sok magyar név is felbukkan a stáblistán.

Hamar vádolhatjuk a Boszorkányvadászatot ötlettelenséggel és béna forgatókönyvvel, de legnagyobb hibája mindenképpen Nic Cage. Lehetett volna sokkal szórakoztatóbb is, az alapok megvoltak, csak valahol útközben elbukott. Így sem volt rossz – csupán megmaradt egy egyszerű popcornfilmnek, ami közben jót nevetünk a PG-13-asra butított akciókon és a komolytalanságon. 6,5/10 szerintem.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: