Shameless – 1. évad

Shameless – 1. évad
(Shameless)

Alig néhány napja írtam az első részről, s most már itt a teljes évados véleményem is. Nem hiába néztem ilyen gyorsan az egyébként is csak 12 részből álló szezont, végig nagyon jól szórakoztam. A Showtime jött, látott és újra győzött, hiszen a Shameless nagyon jól működik mind minőségi komédiaként, mind drámaként. Néztem volna még, de szerencsére már biztosra vehető, hogy jövőre is lesz.

A meglehetősen szegény és felelős szülő nélküli család élete tovább bonyolódik. Az apa, részegsége mellett állandóan valamilyen bajba keveredik, de közben a 6 gyerek sem tétlen. Fiona, a problémás közösséget vezetni próbáló nővér két férfi között őrlődik; Lip, a tinédzser fiú pénzért iskolai teszteken csal; Ian szerelmei között sem egyszerű a viszony; de a két figyelemhiányos kisebb gyerekre és a még csak beszélni tanuló babára is ügyelni kell, s mindez még csak a kezdet.

Az arány dráma és komédia között ezúttal is tökéletesen eltalált volt. Profi ebben a csatorna, mindig megfelelő mennyiségű drámai elemet csepegtet a humor mellé, pont annyira teszi komolyabbá a poénokat, hogy azt a nézők is érezzék. Mindez nem lesz zavaró, át lehet érezni a személyi problémákat, habár kétségtelenül sok történetszálat vezettek fel, még ha nem is oldottak meg mindent. Emiatt talán túlzsúfoltnak is tűnhet az évad, de inkább csak feszessé vált. Mindig történet valami, ami miatt nem ült le és nem vált unalmassá az aktuális epizód.

Az első résznél emlegetett klisék megmaradtak a végéig, többségében sablonokból és előre kitalálható elemekből építkeztek, de mégis tökéletesen működött. A dialógusokban és az eseményekben volt élet, ha nem is valóságosnak hatott, de közelített hozzá. Zseniális hangulatot teremtettek, amiben nagy szerepe volt az uralkodó közösségi érzésnek, de a karakterek szerethetőségének is. Szinte minden figurát meg lehetett kedvelni hamar, főleg a főbb személyeket, ezáltal a bajaikat is meg lehetett érteni (egyedül Ian alakja maradt érdektelen számomra, noha lehet, hogy a színész miatt).

A színészek is jól teljesítettek, William H. Macy játéka volt az uralkodó, de a fiatalabb generáció felé sem lehet panasz. Emmy Rossum és Justin Chatwin között meg volt a kémia, amellett, hogy a hölgy eyecandy-ként sem utolsó (gondolom az úriember is az a másik nem szemében). A Lipet játszó Jeremy Allen White az évad során belejön a szerepbe, a végén nagyszerűen alakít, talán csak öccse szerepében lévő Cameron Monaghanben érződött némi idegenség.

Sajnáltam, hogy csak 12 részből állt az első szezon, még néztem volna, habár nem tudom, hogy több rész esetén nem hígult volna-e fel a feszes cselekmény. Humoros, könnyed, ugyanakkor komoly pillanatok váltották egymást a Shamelessben, mely szerintem az idei évad egyik legjobbja volt. 9/10 pontot jogosnak érzek, már várom a következőt (talán addigra újra is nézem).


2 responses to “Shameless – 1. évad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: