Shameless – 1×01

Shameless – 1×01
(Shameless)

A Showtime stílusa sohasem állt tőlem túl messze, nem véletlenül tartozik kedvenceim közé a Californication, a Weeds vagy éppen a Dexter. Az idei próbálkozásuk sem sikerült rosszul, csupán egy kicsit máshogy valósítja meg a drámát, mint a korábbiak. Hangulatos és szórakoztató, alapvetően érdekes szituációkkal, bár a megvalósítás kicsit sablonosra sikerült, de egyelőre még nem zavaró mértékben.

A sorozat főszereplője egy különös család. Nem a legkellemesebb környéken élnek, meglehetősen pénzszűkében vannak (habár plazmatévéjük van), a számlák mellett a mindennapi étkezésre sem nagyon telik. Az édesanya nem velük él, s az apa sem viselkedik családfőhöz méltóan. Részeg, gyógyszerfüggő, csak alvás közben van otthon – akkor is hazaviszik. A sok gonddal küszködő családot a legnagyobb lány próbálja összetartani, de nincs könnyű dolga a másik 5 gyerekkel, köztük a két tinédzserfiúval és egy babával.

A Shameless megpróbálkozott az 50 perces dráma műfajával, amit némi komédiával vegyítettek. Az eredmény kimondottan élvezetes, bár klisékkel gazdagított lett. A karakterekbe nem túl sok eredetiség szorult, a különböző szálak nem tartalmaztak sem meglepetéseket, sem nagyobb fordulatokat, de ennek ellenére mindez működött. Jó párbeszédekkel és humoros szituációkkal enyhíttették az egyébként nem olyan könnyed témát, s ez a fajta dramedy-felhang sokat segített a hangulat kialakításában.

Legnagyobb erénye ugyanis a sorozatnak a légkör. A lakótelepi szegény családot körüllengő atmoszféra remek volt, lehetett érezni az összetartozást, a közösségi érzést, melybe ugyan néha belekerülnek kisebb-nagyobb problémák, de összességében mégis csak szeretik egymást. Külön tetszett az a fajta könnyedség, ahogy a problémákat kezelték. Nem lelkiznek feleslegesen és unalmasan jeleneteken át, hanem elfogadják és próbálnak keresni valami megoldást. Persze tudom, hogy ez nem fog megmaradni az évad végéig, hanem lesznek még komoly pillanatok, de kezdésnek ideális volt.

A környezet megteremtése is jól sikerült, s a színészekkel sem akadt semmi gond. A húzósabb név egyértelműen William H. Macy, még ha túl sokat nem is szerepel (padlón fetrengeni meg nem bonyolult). Emmy Rossum és Justin Chatwin párosát nem volt rossz nézni, működött az összjátékuk, de a gyerekszínészekre sem lehet panasz, még ha elég furán is néznek ki néha.

Nem volt rossz kezdésnek a Shameless pilot. Ugyan az angol eredetit nem láttam, így nem tudom összehasonlítani, de az amerikai verzióban kellemes, feelgood hangulat áradt, melyet a lassan megjelenő dráma sem tudott csorbítani. Kíváncsi vagyok a folytatásra, maradok még. Az első rész talán 7,5/10.


One response to “Shameless – 1×01

  • colorado

    Később csak még jobb lesz hidd el! 🙂 W.H.Macy is nyilván sokkal több szerephez jut. Szerencsére a második évad már be van rendelve megérdemelten 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: