Endgame – 1×01

Endgame – 1×01
(Endgame)

A nyomozós sorozatokkal mindig is hadilábon álltam, főleg, hogy ha állandó, hétről-hétre nézném őket. Kell valami plusz, valami olyan elem, ami máshol nincs meg, és itt jól mutat. A White Collar rendelkezik remek hangulattal, jó karakterekkel és szellemes megoldásokkal, ezzel szemben az Endgame kicsit üresnek tűnt. Pedig a kanadai sorozat nem rossz, de valahogy mégsem fogott meg teljesen.

A főszereplőnk egy sakkvilágbajnok. S hogy mi köze is a nyomozáshoz? Mióta meggyilkolták a barátnőjét nem mozdult ki a szállodájából, ott él mind társasági, mind magánéletet. Szimultánt ad a szobájában, a bárban tölti napjait, de a hotel ajtaján nem bír kilépni. Azonban mikor felkeresik egy fiú elrablásának ügyével, belegyezik, hogy segít, hiszen remek logikával rendelkezik – s még a sakktudása is a segítségére lehet.

Nem nevezhető klasszikus nyomozós sorozatnak, hiszen szinte teljesen kizárja a rendőrség, az FBI, tehát az állami szervek munkáját. Csak és kizárólag a sakkbajnokra és segítő társaira (sakkos egyetemista, hotel biztonsági főnöke és spanyol takarítónő) koncentrálnak, ami egyrészről egy új látásmódot biztosít, viszont közel sem olyan feszült és izgalmas, mint a tipikus társai. Alkalmi nyomozónk telefonon beszél a gyanúsítottakkal, esetleg a szobájába kéreti őket, miközben úszik a medencében, vagy vacsora közben sakkozik.

Az enyhén őrült főhősön kívül ami újításnak tekinthető, azok az elképzelt jelenetek. Miközben mesélnek neki egy találkozást, a sakknagymester lejátssza a fejében az eseményt, közben ő is jelen van és kérdezgeti a gyanúsítottakat, vagy a tanúkat, ezáltal a szereplők “kiszólnak” az álomból. Ez a fajta megoldás nekem nem különösebben tetszett, erőltetettnek és 2-3. alkalomra már unalmasnak is tűnt, még ha van is benne valamennyi lehetőség.

Nem nyert meg tökéletesen, valami még hiányzott a teljes sikerhez. Talán a főszereplő nem volt elég szimpatikus, vagy a történet volt gyengécske, s ugyan az alapkoncepció többé-kevésbé tetszene is, a megvalósítás annyira nem. Nem volt rossz nézni, a hangulata elég szórakoztató volt, de nem tudom mennyire lenne élvezetes hétről-hétre. Pontszámilag 6/10, nem hiszem, hogy folytatnám.


Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .