Glee – 2. évad fele – kasza

Glee
(Glee)
“Végre!” – ezzel a felkiáltással üdvözöltem a Glee 2. évadjából a 12. epizód végét. Annak örültem, hogy végre nyugodt szívvel elkaszálhatom a sorozatot. Már a tavalyi év végén is foglalkoztam a gondolattal (sőt, mondhatni a pilot óta), de mégis maradtam a hamisítatlan guilty pleasure-hangulat miatt, amit nyújtani tudott. Könnyed dalolászás, egy goromba pompomlány-edző, ezek mentették meg a teljes csődtől, de a 12. részre ezek is nagyrészt eltűntek, s nem maradt helyettük semmi, amiért folytatnám a szenvedést.

Alapvetően a Glee még mindig nem más, mint rengeteg tinivonással egybefűzött musical, ahol a zenés részek megérnék a nézést, de a közbülső részek, amelyek mégis az epizódok nagyobb részét adják, hihetetlenül gyengék. Azonban ezek a szerelmi pentagramok nem tudják eléggé kitölteni a részeket, nincs mögöttük komolyabb tartalom, csak a rendkívül kiszámítható, közhelyes szenvedés, ami bizony közel sem élvezetes. Habár a személyi drámákat korrektül megoldják, legalábbis fordítanak mindenkire időt, de még mindig idegesítő a gyors álláspontváltás.

Pedig a 2×12-ben végre (ez viszont inkább az unott “végre” kifejezés) az érzéseikről a figurák, de ettől függetlenül még mindig érdektelenség a jellemző. Kiszámíthatósága mellett nagy gond, hogy nem látok egységes koncepciót, amit követni akarnának az írók. A sablonokból építkező magánéleti szálak mellett próbálkoztak megújulni a 11. részben, de egyértelmű katasztrófa lett a vége. A futballisták bevonása az érzelmes részbe nem szült mást, csak súlytalan és sekélyes drámát, amit még a karakterek sem tudtak komolyan venni.

Nem tudom eldönteni, hogy pozitív vagy negatív pont az, hogy az írók elkezdtek új történeteket kreálni, mint a kövér fehér lány problémája, illetve a Warblers-féle fiús sztorik, amelyek legalább újdonságként hatottak, de miután sokat kezdték el használni őket, néhány pillanat után lefulladtak és legfeljebb zeneileg érdekes jeleneteket hoztak. A többi karakter ha éppen nem szerelmi válsággal küszködik, akkor boldog párkapcsolatban él, ami sokszor giccsbe fordul át, s ezáltal még kevésbé mutat jól. Viszont örültem, hogy legalább a tanárok drámáit háttérbe szorították.

A legértékelhetőbb figura egyértelműen Sue Sylvester, akit viszont úgy tűnik, hogy elfelejtettek. A 11. részben még volt egy-két szórakoztató egysorosa, de már akkor is kezdte elveszíteni figurájának lényegét. Nem szabad emberi viselkedéssel traktálni az edzőnőt, de a Carmina Burana-ra történő tombolást is ideje lenne elfelejteni. A legutóbbi epizódban már nem is szerepelt, így maradt az éneklés, ami még mindig friss és üde, vagy legalábbis korrekt, de nem tudja megszerettetni a 40 perc többi részét. Pedig volt Michael Jackson számtól (a Thriller jó volt) kezdve Queen-en át Katy Perry-ig minden.

Bűnös élvezet ide vagy oda, de ez már nem volt élvezetes, csak unalmas, kiszámítható és klisés. Sue nélkül nem tudott szórakoztatni más, csak néha a zenés részek, de ez már közel sem elég. Lehet, hogy valami nagy dobással fog visszatérni, de már nélkülem. Szerelmi szálak, ötlettelenség és buta történetek jellemzik, nekem nem ér 4,5/10 pontnál többet az évad 12 része, és ezt is soknak érzem.


2 responses to “Glee – 2. évad fele – kasza

  • sajtosrolo

    Én imádom még mindig. Viszont Sue továbbra is idegesít, volt egy rész, amiben egyáltalán nem szerepelt, az olyan jó volt, nem is hiányzott.:D

  • Connie

    Nálam is olyan ez a sorozat, hogy igazából nem is értem miért nézem. Néha van egy egy jobb dal, de nagyjából ennyi az összes pozitívum. A szereplők a kezdetektől fogva idegesítőek, a sztori gyenge, nekem még a guilty pleasure kategóriába se esik bele. Ha kaszálnám nézhetnék valami mást helyette, de nem tudom rászánni magam, mert néha azért vannak egész jó részek…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: