True Grit – western egy kicsit más köntösben

A félszemű
(True Grit – 2010)

Kicsit nehezen békülök meg a Coen testvérek alkotásaival, hiszen olykor nagyon tetszik a filmjük, olykor meg kevésbé, azonban mégis az előbb említett rendezőpáros a legfőbb oka, hogy vártam a True Gritet: nem alkottak még olyat, ami mellett el lehet menni szó nélkül. A félszemű, egy western köntösét magára húzó bosszúfilm nagyszerűen sikerült, a remek forgatókönyv átlendíti a kevésbé tökéletes momentumokon is, de összességében egy profin kivitelezett mű.

Egy 14 éves kislány, Mattie Ross nem mondható átlagosnak. Miután apját megölik és a gyilkos elszökik, úgy dönt, hogy ő maga fog utána eredni. Felbéreli Rooster Cogburn békebírót, aki szintén nem mindennapi. A békés megoldások helyett inkább az erőszakot és a fegyveres megoldást részesíti előnyben, ezáltal lesz tökéletes személy a lány bosszújára. Mr. LaBoeuf , a texasi törvény embere is segítségére siet, még ha az út nem is mindig úgy alakul, ahogy azt a hármas tervezi.

A Coen fivérek egyedi nézőpontja egy kicsit háttérbe szorul, de ettől függetlenül profin oldották meg feladatukat. Egy percre sem unatkozunk, a lassú tempójú film végig leköti a nézőt, még ha eltart majd’ 2 órán át is. Klasszikus western-hangulatot idéz, melybe szervesen beletartozik a lovak vágtatása, a pisztoly-párbajok hatása és a vadnyugati légkör. A kitűnően megírt forgatókönyvet a vászonra hasonló minőséggel ültették át, a párbeszédek jól átgondoltak, nem semmitmondóak és a még a szellemesen abszurd humor sem hiányzik belőlük.

A jól kidolgozott karakterek adják az alapját a filmnek, hiszen a Coen testvérekre jellemző módon semmi gond nincs a lélekábrázolással és a karakterépítéssel. A marsall lecsúszott, marcona, de mégis hősies alakja pont olyan, aminek lennie kell ahhoz, hogy a nézőt érdekelje a sorsa, míg a lány eleven, felvágott nyelvű és makacs lénye tökéletes párosítás. A Texas Ranger már elhajlik a komikum és a komolyan vehetetlenség irányába, de ez az enyhén parodisztikus figura is alásegíti a légkör megteremtését.

A westernhez hozzátartozik a művészien fényképezett tájak, a lemenő nap kliséje és a gyönyörűen lekapott lovaglások, természetesen most is megkapjuk ezeket a jellemzőket, az operatőr nagy teljesítményt nyújtott. A lassú tempóban kiváló aláfestést nyújt a zene, de a színészek játéka is mindenképpen kiemelendő. Jeff Bridges, mint főszereplő, ha nem is hiba nélküli, de remek alakítást nyújtott, és Matt Damon is megbirkózik a szerepével. Hailee Steinfeld kislánya meglepően jól szerepel, de nem szorulhat háttérbe Josh Brolin főgonosza sem.

A remek ritmusban haladó film újra feleleveníti a vadnyugat korát, mely ugyan inkább a párbeszédekre helyezi a hangsúlyt, mint a fegyveres konfliktusokra, de ettől függetlenül végig működik és hozza az elvárt minőséget. Talán nem fog túl sok díjat kapni a 10 Oscar-jelölés ellenére sem, de mégis megéri megnézni, hiszen egy kihalóban lévő műfaj legújabb próbálkozását láthatjuk – igen jó színvonalon. A magam részéről 8,5/10 pont.


One response to “True Grit – western egy kicsit más köntösben

  • Desmond Wallace

    Nekem egy kicsit csalódás volt a film. A nagy felhajtás miatt többet vártam tőle. Én nem éreztem olyan jónak a forgatókönyvet, meg a karakterábrázolást sem. 70%

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: