The Kids Are All Right – szerethető dráma

The Kids Are All Right
(The Kids Are All Right – 2010)

A hangulatos dráma műfaja akkor szokott jól működni, ha a nem túl bonyolult alapötletet egy szerethető és önmagában mégis jól működő történettel párosítjuk, lehetőleg hasonlóan kellemesen előadott karakterekkel. A mostani film esetében mindez megvalósult, nem hiába kapott 2 Golden Globe-díjat és további négy Oscar-jelölést. Talán nem a legkiemelkedőbb résztvevője a gálának, de mégis érdemes megnézni, szerezhet néhány kellemes pillanatot.

Nic és Jules házasok és két gyereket nevelnek, annak ellenére, hogy mindketten nők. Életük nem felhőtlen, de mégis jól megvannak, habár a fiúk, Laser nem biztos, hogy megfelelő társaságba keveredett, míg Joni, a lányuk hamarosan főiskolára megy. A fiúban megfogalmazódik a gondolat, hogy megismerkedne a biológiai apjukkal, a donorral, azonban abba nem gondolt bele, hogy milyen következményei lehetnek ennek a kapcsolatnak.

A kimondottan egyszerű, különösebb bonyolultságot nélkülöző alapsztori könnyednek, humorosnak, kimondottan komédiának indul, azonban fokozatosan erősíti a drámai vonalat, míg a végére már egyértelműen a komolyabb témák felé nyúl. A szórakoztató, laza momentumokat felváltják a szomorúbb és meghatóbb jelenetek. Mindezt szerethetően és barátságosan teszi, nem próbál meg túl komoly lenni, de mégis elő tudja adni a mondanivalóját úgy, hogy komolyan lehessen venni. Nem válik az egész giccsessé vagy zavaróan közhelyessé, még ha sablonokból is építkezik.

A közeghez a karakterek is jól passzolnak. Könnyen megkedvelhetőek, a dráma eléggé átérezhető ahhoz, hogy ne váljon érdektelenné a történet. Azonban a film mindennél nem több, a hangulatos külső alatt megbúvó mélyebb pillanatok nincsenek túlzásba véve, csupán elszórakoztat és vidáman eltölti a másfél órát. Persze ez nem gond, de nem szabad túl komolyan venni, vagy sokra számítani, még ha több is, mint egy szimpla komédia.

A színészek is nagyszerűen asszisztálnak a jól felépített filmhez. A két édesanyát Annette Bening és Julianne Moore játssza el, mindketten hitelesek önmagukban, de együtt, mint pár is. A fiatalabb generáció, tehát a két gyerek, Mia Wasikowska és Josh Hutcherson, akik meglepően korrekten alakítanak a komolyabb szerepben is. A mellékszereplők közül a főbb alak Mark Ruffalo, aki a könnyed stílus mellé jól be tudja mutatni a drámaibb külsőjét is. Mellettük még muszáj megemlíteni a spanyol kertészt, aki rendkívül rövid mellékszerepében zseniális mimikával szórakoztatta a közönséget.

Nem lesz Oscar-győztes, s talán nem is fogunk rá évek múltán emlékezni rá, mint a Little Miss Sunshine-ra, ugyanúgy a feelgood dráma műfajában, de a saját 100 percére szórakoztat és a drámaibb pillanataiban még a mondanivalója sem veszik kárba. 7/10, mert többet nem tudok adni, de azért érdemes megnézni.


One response to “The Kids Are All Right – szerethető dráma

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: