127 Hours – Oscar-esélyes dráma sziklákkal

127 óra
(127 Hours – 2010)

A film két indok miatt is a látókörömbe került: egyrészt jelölték több díjra, többek között az Oscarra is (legjobb film, forgatókönyv és színész egyebek mellett), másrészt pedig az a Danny Boyle rendezte, akinek már korábban köszönhettünk egy Oscar-nyertes, bár kicsit túlértékelt filmet (Slumdog Millionaire), de ő vitte a vászonra a Trainspottingot is, amely mára már kultfilmmé vált. A legújabb filmje nem más, mint egy igen erős, karakterközpontú dráma, mely nem véletlenül vált híressé.

Aron Ralston egy jókedélyű fiatalember, aki szabadidejében sziklát mászik, túrázik, kerékpározik és járja a természetet. Filmünk kezdetén is egy kanyonokkal teli nemzeti parkban túrázik, amikor nagy szerencsétlenségére elszámítja magát és egy kőtömb alá kerül a fél karja, de szabadulni nem tud. Először még reménykedik, hogy megérkezik a segítség, azonban ahogy telnek-múlnak az órák egyre inkább fölénybe kerül a kétségbeesés. Nem akar meghalni, nem adja fel és mindent megpróbál a szabadulásért.

Igaz történeten alapul, de korábban a stúdió, és mostanság a kritikák nagy része ellövi a film végét, ami ronthatja az élményt, de szerencsére én nem futottam bele semmibe, így teljes egészében élvezhettem a produkciót. Az alkotás az első részében még egy feelgood mókának tűnt, majd hirtelen átváltott komoly drámává, ami a végéig nem is hagyta el a színteret. Az erős kontraszt megtette a hatását, rögtön megteremtette a feszült és idegtépő hangulatot, mely által a nézőt is közelebb segítette, hogy átérezhesse és végigizgulhassa a sziklamászó fiatal történetét.

Ilyen tekintetben tökéletes a film, hiszen Aron figurája könnyen megkedvelhető, együtt lehet érezni. Szorítunk neki, vele együtt reménykedünk, hogy valamilyen úton-módon ki tud szabadulni és érezzük a benne dúló háborút, amit az ép elméje vív az egyre elhatalmasodó kétségbeeséssel. Viszont mindez nem biztos, hogy elég a teljességhez. Nekem hiányzott az elgondolkodtatás, az elrejtett elmélkedés, mely nélkül a végső megdöbbenés után csak elkönyveljük magunkban, hogy remek filmet láthattunk, mely mégsem kitűnő.

Pedig a technikai résszel semmi gond nincsen. A vizuális megvalósítás a könnyedebb felében nagyszerűen sikerült, gyönyörű tájakat láthatunk. Szerintem külön kiemelkedő az operatőri munka, érdekes és eredeti fényképezési megoldásokkal találkozhattunk. A színészek tekintetében nincs túl nagy névsor, tulajdonképpen egyszemélyes produkcióról van szó, néhány percre tűnnek csak fel mások. A főszereplő pedig nem más, mint James Franco, akit a Pókember és más könnyedebb filmek után hamar leírhattunk, de most mégis megmutatja igazi tehetségét, zseniális a szerepben.

Nagyon erős drámáról van szó, melyet mindenképpen érdemes megtekinteni, még ha nekem maradt is némi hiányérzetem a film megtekintése után. Depressziós hangulatot hagy maga után, melyről elsősorban James Franco és a szikla közös alkotása tehet. Részemről 8/10, pedig szeretnék többet adni, de mégsem tudok.


5 responses to “127 Hours – Oscar-esélyes dráma sziklákkal

 • sajtosrolo

  De jó, hogy még nem olvastam utána, hogy miről szól, és amúgy is elég, amit most olvastam nálad. (Vajon mi lehet a vége, hú, nagyon érdekel:) Biztos jó lehet, gyorsan látnom kell!

 • Dominik

  Hajrá, megéri megnézni 🙂

 • sajtosrolo

  Hát, nekem se több 8/10-nél.:)

 • matt

  akkor én lehet hogy túlságosan vajszívű vagyok a 9/10-zel 😀

 • gevin

  Annyira nem vagy vajszívű Matt, mert nekem is 9/10 lett. Szerintem simán megér annyit, pedig én még a spoilert is tudtam előre, mert anno hallottam ezt a történetet. Danny Boyle mesterien oldotta meg a rendezői feladatát. A soundtrakc iszonyat passzol, Franco pedig a gyenge szerepei ellenére, msot tökéletes alakítást nyújt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog jönni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: