Narnia Krónikái 3. – A Hajnalvándor útja

Narnia Krónikái 3. – A Hajnalvándor útja
(The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader – 2010)

A Harry Potter filmek sikere után a filmstúdiók úgy érezték, hogy eljött az idők a gyerekfantasy-k mozivászonra vitelére, ennek eredményeképpen születtek olyan bukások, mint Az arany iránytű, de akadnak kimondottan kellemes filmek is, mint a Narnia krónikái. A mesés első, és a kissé gyengére sikerült második rész után megérkezett a harmadik, ami a legjobban sikerült – klasszikus mese némi mondanivalóval.

A Pevensie család két legifjabb tagja, Edmund és Lucy újra visszatér Narnia varázslatos birodalmába, azonban ezúttal Eustace, a fiatal (de annál inkább idegesítő) unokatestvérük társaságában. Caspian király a Hajnalvándor nevezetű hajón fogadja őket, ugyanis éppen egy fontos küldetés elején járnak: fel akarják kutatni a hét, korábban száműzött lordot, azonban kiderül, hogy a háttérben sötét dolgok mozgolódnak.

Az előző két rész bukása után lehetett csodálkozni, hogy elkészült a harmadik film is (még ha ez is óriási buktával nyitott), de nem szabad bánkódni, hiszen kimondottan jól sikerült. Nem szabad különösebb elvárásokkal megnézni a filmet, hiszen nem több, mint egy igazi mese, elsősorban gyerekeknek és gyermeki lelkű felnőtteknek. A történet természetesen sablonokból építkezik, és önmagában nem hagy különösebb nyomot a nézőkben, de igen lendületesre is sikerült, nem ül le, s különösebben unalmassá sem válik, így az érdeklődést is fenn tudja tartani a végső pillanatig, mely meglepően érzelemgazdagra sikerült.

A regények ismerete nélkül is élvezető, s ugyan kicsit át lett dolgozva C. S. Lewis meséje, de hű marad annyira a könyvhöz, hogy ne tűnjön el a hollywoodi süllyesztőben a teológiai mondanivalója. Pont annyit ad, amennyire a gyerekeknek szüksége van, ráadásul szórakoztató környezetben teszi mindezt. Habár a modern trendeknek megfelelően kicsit sötétebbé vált a világ, mint az megszokott lenne (bár nem annyira, mint a Harry Potter esetében), de ennyi még talán belefér a 10 év körüliek tűréshatárába.

A vizuális megvalósítás ezúttal is remekre sikerült, akár a gyönyörű tájak esetében, akár az animációra gondolunk – Aslan, az oroszlán ezúttal is csodálatos. A zene túl sokat nem tartogat az első két film után, de hozza az elvárt színvonalat. A színészek közül az Caspiant alakító Ben Barnesnak van nagyobb hírneve, míg a gyerekek, Georgie Henley, Skandar Keynes és Will Poulter játéka által jelentek meg, bár nem érdemes firtatni, hogy milyen minőségben.

Összességében a Narnia krónikái 3. nem több, mint egy látványos, akciódús és feszesen összerakott mese, mely bájossága és mondanivalója által nyeri el igazán a néző kegyét, hiszen a cselekmény megvalósítása nem tartogat túl sokat. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlani tudom, aki nem irtózik a mesétől, engem megnyert magának. 7,5/10 pontot nem érzek soknak.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: