The Cape – 1×01

The Cape – 1×01
(The Cape)

Képregény-hangulat, álarcos gonosztevők és hősök, valamint nagyszerű szórakozás. Ezt biztosította számomra a The Cape első része (a második rész még hátra van, hiszen dupla résszel kezdték a vetítést), és nem bántam meg, hogy belekezdtem, ugyanis élveztem a pilotot. Nem lehet igazán komolyan venni, köszönhetően az irreális pillanatoknak és a képregényes betéteknek, no meg a fergeteges humornak, de komolytalankodása mellett is szórakoztató.

Egy nagyváros nyomozójáról szól a sorozat – illetve nem is, sokkal inkább a köpönyeges igazságosztóról, The Cape-ről. Az elején kezdem: Palm Cityben nincs rendes közbiztonság, hiszen a rendőrök korruptak és mindenkit rettegésben tart egy Chess nevezetű gonosztevő. Amikor a nyomozó, Vince Faraday, megpróbálja leleplezni a háttérben lévő eseményeket, felültetik és a világ szemében meghal. Gyakorlatilag azonban egy cirkusz megmenti és kiképezi, mint álarcos szuperhős (illetve csak hős, hiszen szuperereje nincs).

Kétségtelen, hogy nehezen lehet komolyan venni, amikor teljesen irreális és már-már humoros pillanatok követik egymást, de mégis ez adja a sorozat igazi élvezetét. A képregényes hangulatot sok minden erősíti, kezdve az álarcos emberektől egészen a fejezetcímek kiírásáig. Meglepően erős a szellemes oldala a sorozatnak, repkednek az egysoros poénok, de nem áll neki rosszul, hiszen nem akar annyira komolynak látszódni, még ha vannak erre utaló jelek is.

Filmekhez illő zene, nagy monológok és komolynak látszó tanulságokat halmoz föl, hogy a következő pillanatban valamilyen humoros fordulattal semmissé tegye. Jelentős öniróniája nagyban hozzájárul a légkör megteremtéséhez, amit néha azért próbálnak lerombolni. A családi szál kicsit bugyuta és giccses alkalmakat szülhet, egyelőre még nem estek át a ló túlsó oldalára, de remélem, hogy a közel jövőben sem nagyon fogják erőltetni, mert nem állna jól.

A kellően kidolgozott világhoz remek díszletek és vizuális látványvilág társul, s ezúttal a CGI sem volt kimondottan rossz, bár kétlem, hogy a színvonalat sokáig tudják még tartani. A színészeket illetően senkivel nem volt semmi gond, a főszereplő David Lyons mellett felbukkant Keith David, Vinnie Jones, Jennifer Ferrin és Martin Klebba is, de a két igazán nagy név elsősorban Summer Glau és James Frain.

Nem írok róla többet, hiszen nem nagyon tudom máshogy értékelni, mint pozitívan. Nagyszerű szórakozás a számomra, de meg tudom érteni azt is, akinek ez a kifordult, kicsit őrült és furcsa világ egyáltalán nem tetszik – ők ne próbálkozzanak a sorozattal. A kezdésre adok egy reménykedő 8/10-et, hátha később is meg tudja tartani ezt a szintet.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: