Legjobb idén látott filmek – 2010

2010 egy jó év volt filmes szempontból, legalábbis erősebbnek érzem, mint a tavalyit. Habár a kedvencek egy része 2009-es, ugyanis csak idén ért el hozzánk, de sok remek alkotást tekinthettünk meg így is. Szokás szerint a december második részét azzal töltöttem, hogy az év legjobb produkcióit újranéztem, s bizony még az újak között is nagyszerűeket találtam.

Az alábbiakban a legjobb idén látott filmeket írom, vagy legalábbis azokat, amelyeket ide sorolnék. A filmes naplómban nyomon lehet követni, hogy mit néztem az év folyamán, bár sajnos idén sem igazán láttam kiugróan (10/10) jó filmet, de ettől függetlenül voltak kitűnőek. Tehát akkor a top 10-es lista, és néhány kiemelendő film.

10. Tolvajok városa (The Town – 2010)

Profi akció komoly melodrámával ötvözve, Ben Affleck neve mostantól számon tartandó, hiszen egy nagyszerűen kivitelezett akciófilmet vitt a vászonra, melyben tökéletesen eltalálta az arányokat az izgalmas pillanatok és a drámai jelenetek között.

9. A közösségi háló (The Socical Network – 2010)

Zseniális párbeszédek, melyek Sorkin nevét dicsérik. Mindehhez hozzájárul egy jól összerakott forgatókönyv és több kitűnően megírt karakter. Az díjszezon legnagyobb esélyese, nem is hiába.

8. Sherlock Holmes (2009)

A modernebb kalandfilmek képviselője. Kosztümös akció Robert Downey Jr. személyével, aki az óriási dialógusokkal parádés. Együtt van a látvány, a zene és a forgatókönyv, remek szórakozást tud nyújtani.

7. Vasember 2 (Iron Man 2 – 2010)

Robert Downey Jr. megint, hatalmas szórakozás, a humor és az izgalmas történet társul a látványos akciók és a kreatív párbeszédek mellé.  A jobbnál jobb karaktereket hasonlóan kiváló színészek formálják meg, igazi élmény, az év popcorn-filmje.

6. Őrült szív (Crazy Heart – 2009)

Nagyszerű dalok és kitűnő szereposztás. Maggie Gyllenhaal asszisztál Jeff Bridgesnek, aki nem csak az Oscar-díjat viszi el a szerepért, de műemléket is nyer a játéka által.

5. Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus – 2009)

Igazi teremtett világ, Terry Gilliam, a rendező elméje szárnyal és olyat alkot meg, aminek a vizualitása bizonyosan emlékezetes marad. De még emellett is érdekes, magával ragadó és elgondolkodtató történettel szórakoztatja a nézőt. Ötletek, fantázia és Heath Ledger emlékműve. Az év látványát ez a film produkálta számomra.

4. Egek ura (Up in the Air – 2009)

Clooney újabb brillírozását egészíti ki a forgatókönyv, a színészi játék és a párbeszédek, hiszen ez hármas tökéletesen sikerült, csak sajnálni tudom, hogy Oscart nem nyert ezért a teljesítményért.

3. A szellemíró (The Ghost Writer – 2010)

Politikai thriller, mely megmutatja, hogy minden egyéb problémája mellett, Polanski nagyszerű filmrendező. Sötét, komor hangulat, izgalmas forgatókönyv, valamint Ewan McGregor és Pierce Brosnan párosa.

2. Viharsziget (Shutter Island – 2010)

Egy másik rendezőlegenda, Scorsese rendkívül komor filmje. Sötétségében is élvezetes thriller, mely a végével válik igazán jóvá. Profi, erős és megható, az év második legjobb filmje, és még Leonardo DiCaprio sem volt rossz.

1. Eredet (Inception – 2010)

Nem kétséges, hogy az év filmje. Christopher Nolan elméjéből előpattant egy filmötlet, s mint már oly’ sok előtte, ez is rendkívül jóra sikerült. Pörgős és lendületes történetvezetés, érdekes és látványos megvalósítással. Többször is megnézve hatalmas filmélmény.

Egyéb kategóriák

Több film is van, amelyek kiemelést érdekelnek, de a top 10-be már nem fértek bele, lássuk most ezeket.

Kategória nélkül muszáj szóba hozni az Oscar-szezon eddig nem említett alkotásait, mint a The Blind Side (2009), az Invictus (2009), vagy éppen az Egy lányról (An Education – 2009). De az Ahol a vadak várnak (Where The Wild Things Are – 2009), a Hold (Moon – 2009) és a Harry Brown (2009) is mindenképpen kiemelendő, sokaknak már a tavalyi listán szerepelt.

Az év legőrültebb akciója: HA/VER (Kick-Ass – 2010) – feelgood zúzás

Az év legjobb animációja: Fel! (Up – 2009) – én csak idén láttam, ezért kerülhetett ide, de megérdemli a helyét

Az év legjobb animációs meséje: Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon – 2010) – külön kellett szednem, de ennek az aranyos mesének is helyet kell itt kapnia

Az év bábfilmje: Fantastic Mr. Fox (2009) – nem gyakori műfaj, de kincs született

Az év akciófilmje: A feláldozhatók (The Expendables – 2010) – B-filmes zúzás a régi idők emlékére

Az év feelgood filmje: (500) Days of Summer (2009) – remek szórakozás

Az év vígjátéka: Terhes társaság (Due Date – 2010) – az év nem bővelkedett jó vígjátékban, még erre is lehetne panasz

Az év legőrültebb filmje: Kecskebűvölők (The Men Who Stare At Goats – 2009) – máig nem tudom hova tenni a filmet

Az év látványa: Tron: Örökség (TRON: Legacy – 2010) – az Inception és a Doctor Parnassus mellett ez volt a legjobb látványban, kár, hogy másban nem

Az év legjobb folytatása: Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész (the Deathly Hallows: Part 1 – 2010) – engem meglepett, de ez jó volt

Az év csalódása: Alice Csodaországban (Alice in Wonderland – 2010) – nem rossz, de többet vártam Tim Burtontől

Az év legrosszabb filmje: 3 borzalom jut azonnal eszembe: Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak (2010) / Az utolsó léghajlító (The Last Airbender – 2010) / Légió (Legion – 2010)

Boldog új évet kívánok mindenkinek!


2 responses to “Legjobb idén látott filmek – 2010

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: