Crazy Heart – melodráma country-val

Őrült szív
(Crazy Heart – 2009)

A tavalyi év egyik alkotására valahogy eddig még nem figyeltem fel, még ha az Oscar-díjért való vetélkedésnél ott volt, nyert is több díjat (legjobb férfi főszereplő, legjobb betétdal), de a megnézéséig nem jutottam el, pedig megérte volna. Borús hangulatú, country-zenével ötvözött melodráma, remek színészi játékkal, és elképesztően jó dalokkal. A pankrátor című film jut eszembe róla, csak jobban előadva, még ha az utóbbi is nagyszerűen sikerült.

Bad Blake, a kiöregedő country-zenész útját követhetjük nyomon. Egyedül él, zenészi karrierje romokban, vidéki klubokban (és bowling-pályákon) lép fel, ráadásul erősen szenvedélybeteg is: nem tud elszakadni a cigarettától és az alkoholtól. Azonban találkozik a fiatal Jean-nel, aki ráébreszti, hogyan is él, és hogy mindezen változtatni kellene.

Nem hiába hoztam fel A pankrátort, hiszen mindkettő egy lecsúszott, öregedő és magányos férfiról szól, azonban a Crazy Heartnak olyan segítsége van, ami a másiknak nincs: a zene. Jeff Bridges előadásában fantasztikus dalok csendülnek fel, melyek tökéletesen asszisztálnak a látottakhoz. Adott a remek forgatókönyv, mely ugyan nem rejt magában meglepetést vagy fordulatot, láttuk már többször a formulát, de mégis, van benne annyi lehetőség, hogy még egyszer elmesélve is jó legyen.

Lassú tempó, alkoholgőz és fülbemászó dalok alkotják a film alapját, mely könnyedén le tud kötni a majd’ két órájára. Olykor megható és érzelmekkel dúsított alkotás, míg máskor szellemes és könnyed. Az erős dráma mellé nagyszerű szereposztás is párosul, a főszereplő Jeff Bridges önmagában is elviszi a hátán a filmet. Megérdemelte az Oscart, zseniálisan játszott. Jean szerepében Maggie Gyllenhaal jól tudja segíteni a korosodó színészt, de feltűnt még mellette Colin Farrell is.

Nehéz bármit is írni a filmről, aki kedveli a melodráma műfaját, annak érdemes megnéznie. Kitűnő dalok, kiváló szereposztás és remek forgatókönyv jellemzi az alkotást, csak sajnálni tudom, hogy nem néztem meg korábban. 9/10, így gondban leszek az év végi toplistámmal.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: