Tolvajok városa – Ben Affleck tehetséges?

Tolvajok városa
(The Town – 2010)

Ben Affleck, mint rendező, forgatókönyvíró és ráadásul színész is egyszerre? Valahogy az úriemberről sosem volt az az elképzelésem, hogy kiemelkedő teljesítmény tud nyújtani akár a felsorolt három szakma egyikében sem, nemhogy mindegyikben. Azonban a legújabb rendezésének megtekintése után felül kell bírálnom a véleményemet, hiszen a The Town egy igen jó szkripttel rendelkező akció-dráma.

Charlestownban járunk, Boston egyik negyedében, mely nem éppen az előkelőségéről híres. Errefelé mindennaposak a rablások, az erőszak és a gyilkosság. Egy négytagú rablócsapatot követhetünk végig a filmen, a két vezető Doug és James, akik már nem egy bank és páncélkocsi kirámolásán vannak túl, azonban az utolsó banknál nem minden sül el úgy, ahogy tervezték. Túszt ejtenek, akit később mégis elengednek, s közben az FBI is nyomozni kezd utánuk, de mindez nem állíthatja meg őket és folytatják a rablásokat.

Ahogy már említettem, a forgatókönyv és a rendezés is Ben Affleck nevéhez kötődik, és őszinte meglepetésemre remekül megállja a helyét és egy remek filmet hoz össze. A legtöbb dicséret a sztorit illeti, vagyis talán nem is, sokkal inkább a megvalósítását. Nagyszerűen komponálja a lassúbb, drámaibb elemeket a feszes, pörgős akciójelenetekkel, az arány mindig megfelelő marad. Felbukkan egy-egy romantikus jelenet is, de nem zavarja a komor hangulatot, főleg, hogy a párbeszédek mindvégig minőségiek maradnak, nem lesz semmitmondó, még ha alapvetően sablonokból is építkezik.

Annak ellenére, hogy majd’ két óráig tart, nem ül le, nincsenek unalmas pillanatok, pedig nem mindig halad gyorsan a cselekmény. Az üresjáratok helyett viszont akad izgalmas és erős drámaisággal rendelkező jelenet is, melyeket profi módon old meg, egyik sem megy a másik rovására, pont a megfelelő mennyiséget kapjuk belőlük. A fontosabb karakterek kidolgozottak, főleg a két főszereplőt sikerült remekül megírniuk, bár a nyomozókra lehetett volna nagyobb hangsúlyt fektetni, annak ellenére, hogy a The Town elsősorban a bűnözők filmje.

A látványvilág tökéletesen idomul a hangulathoz, kellően komor és barátságtalan. Majd’ minden színész nagyszerűen teljesít. A főszereplő Ben Affleck kiváló, de Jeremy Rennerről is tudjuk a The Hurt Locker óta, hogy jó pályát választott. A női főalak, Rebecca Hall, fel tud tehetséget is mutatni a szépsége mellett, mely Blake Lively-ről már nem mondható el, talán ő volt a leggyengébb pontja az alkotásnak. Jon Hamm, Chris Cooper és Pete Postlethwaite neve még kiemelendő.

Számomra nagy meglepetés volt, hiszen tulajdonképpen a semmiből bukkant elő. Drámai alapokra építkező akciófilm, nagyszerű forgatókönyvvel, erős karakterekkel és profi színészekkel. Remélem tudok még egy helyet szorítani az év végi listámon, hiszen megérdemelné, még ha nem is érzek 8/10 pontnál többet jogosnak.


2 responses to “Tolvajok városa – Ben Affleck tehetséges?

  • sajtosrolo

    Szerintem is jó film volt. Megjelent könyvben is, nem tudom, mennyire érdekel. Én majd egyszer lehet elolvasom, bár ilyesmit inkább csak filmben nézek.

  • Dominik

    Könyvben ilyesmit nem nagyon olvasok én sem, de talán majd könyvtárban körülnézek hátha mégis felkelti a figyelmemet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: