Az őrzök legendája – baglyos mese

Az őrzök legendája
(Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole – 2010)

Az idei év animációs filmjei közül ez már a harmadik, amit megtekintettem, s bizony ez is a pozitívabb oldalt erősíti, hiszen Az őrzők legendája egy szórakoztató, bár kissé egyszerű, de legalább élvezetes mese. Az eddig meglehetősen komor alkotásairól (300 vagy Watchmen) ismert rendező animációja azonban meglehetősen kellemes lett, még ha néhol túl komolyan is vette magát.

Sorent, az álmodozó bagolyfiókát és testvérét elrabolják, hogy harcost neveljenek belőlük, és csatlakozzanak a tiszta baglyokhoz. Azonban Soren el tud szökni, hogy figyelmeztesse a gonoszok létezéséről az Őrzőket, a hős bagolynemzedék tagjait. Útja során többen segítségére vannak, s ha sikerrel jár, le tudja győzni ellenségeit és még talán a testvérét is kiszabadíthatja, azonban ha nem sikerül, a világ baglyainak sorsa megpecsételődött.

Ahhoz kétség sem fér, hogy nem kell komoly történetre, hatalmas fordulatokra vagy izgalmakban és meglepetésekben gazdag pillanatokra számítani. Sokkal inkább egy egyszerű, kiszámítható, de legalább kalandos, akcióban és humorban gazdag sztorira és még sablonosságukban is aranyos karakterekre. Sajnos a forgatókönyv túl sok sebből vérzik, a közhelyeket és az erőltetett tanulságokat nem tudták mindig jól tálalni, még ha erősen (és jól láthatóan) próbálkoztak.

Mégis, túl komolyan vette magát, nem volt meg a gyermeki bája, komorabb művet akartak létrehozni a mese mezsgyéjén, azonban ez szinte lehetetlen. Komolyabb világ létrehozása nem sikerült, és a mese jellege is elveszett. Az akciójelenetek olykor furán, de mindenképpen látványosan hatottak, ehhez hozzátartozott, hogy a Snyderre jellemző lassítós-gyorsítós pillanatok igen gyakran előfordultak. Az animáció gyönyörű volt, a Táncoló talpak animátorai nagyszerűen át tudták hozni a stílusokat, a baglyok minden tollpihéje remekül ki volt dolgozva.

Pedig nem rossz próbálkozás, vannak kimondottan szórakoztató és élvezetes pillanatai is, de a túl egyszerű történet a komolykodó akciókkal együtt nem tökéletes páros. Egyszer érdemes megnézni, de mély nyomokat nem fog hagyni. 7/10 a végleges pontszámom.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: