Scott Pilgrim a világ ellen – képregényfilm geekeknek

Scott Pilgrim a világ ellen
(Scott Pilgrim vs. the World – 2010)

Megint egy film, amit nem nekem szántak? Alapvetően nagy rajongója lennék a képregényes műfajnak (még ha elsősorban a japán változatának is, a mangának), de a Scott Pilgrim film nagyon nem tudott lenyűgözni. Nem tudtam sem nevetni, sem különösebben izgulni, még ha voltak is benne érdekesebb részek. Néhol untatott, de végig koncepciótlannak és elborultnak éreztem.

Egy furcsa világban találjuk magunkat. Az emberek különös erőkkel rendelkeznek, annak ellenére, hogy a modern korban is vagyunk. Scott Pilgrimnek egy kis zenekara és egy kínai gimis barátnője van, azonban találkozik álmai (szó szerint) nőjével, Ramonával. Azonban a lány múltja zűrökkel van teli és Scottnak le kell győzni barátnőjének 7 elvetemült exét, ha valóban a magáénak akarja tudni, különben sohasem lehet teljes a kapcsolatuk.

A képregényt nem olvastam, így maga a történet elsőre elég gagyinak tűnt. A produkció megnézése után is, azonban most már felfedeztem a komolytalanságot, ami átjárja az alkotást. Valahogy pont emiatt nem éreztem át igazán a lényegét, nem vagyok nagyon elvetemült videojáték-geek, akiknek elsősorban készült. Ugyan értettem az utalások nagy részét, de ezek nem voltak elegek ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a filmet. Valóban itt-ott mosolyogtam, vagy vigyorogtam, de nem éreztem sem igazán humorosnak, sem izgalmasnak, hiszen utóbbihoz meg a történet volt kevés és komolyan vehetetlen.

Pedig az akció szórakoztató, az egész valahol az őrültségek és a képregények kereszteződésénél helyezkedik el, ami valakinek tetszhet, nekem éppen nem. Végig éreztem az (ön)iróniát, amit olykor komolynak közel sem nevezhető tanulságok mellé rejtettek, de egyszerűen nem voltam vevő rá. Talán a téma tette, vagy csak a megvalósítás, de mindent egybevetve nem nyűgözött le, még ha erősen próbálkozott is. Túlságosan szűk társadalmi réteghez szól, ami az azon kívül rekedteknek nem biztos, hogy élvezetes.

A látvány viszont zseniálisan működött, tökéletesen kombinálja a képregényvilágokat az akciókkal, még ha erősen parodisztikus is. A zene mellé nagyszerűen társul, jobbnál jobb dalok szólalnak meg, de egyik sem öncélúan vagy hatásvadász módon. A színészek terén sincs probléma, bár én csak most jöttem rá, hogy Michael Cera tud jól is játszani. Anna Kendrick feltűnése üde folt volt, pedig mellette Mary Elizabeth Winstead, Mark Webber, Johnny Simmons, Alison Pill, Kieran Culkin vagy Jason Schwartzman sem volt rossz.

Valahogy a Kick-Ass-t juttatta eszembe, pedig az jobb, mégis, valahogy egy színvonalon érzem őket. Képregényfilm, nagy adagnyi kifordult világgal és öniróniával nyakon öntve, de még sem tudott megragadni és beszippantani az univerzumába. Talán másnak nagyobb szerencséje lesz, ettől függetlenül érdemes megnézni. Részemről 7,5/10.


2 responses to “Scott Pilgrim a világ ellen – képregényfilm geekeknek

  • matt

    hétvégén néztem meg, és amúgy egyetértek veled mindenben tulajdonképpen, de nekem mégis egy picit jobb a pontszámom, mert az alapötlet annyira elvitte a hátán az egészet a körítéssel együtt, ahogy a zene/látvány/akció kombinációt megoldották, hogy hiába untam volna már pont a történetet, mindig visszarántottak valamivel.

  • Dominik

    Engem azért az alapötlet (akármennyire is briliáns) annyira nem győzött meg, de biztos velem van gond 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: