Gru – buta mese sárga lényekkel

Gru
(Despicable Me – 2010)

Az előző hangulatosan jó animációs film után gondoltam megnézem az év másik nagyobb meséjét, a Gru-t. Azonban itt már nagyon csalódnom kellett, a felnőttek nem szórakozhattak igazán jól, de a bugyutácska produkciónak nem is ez a célja, sokkal inkább, hogy a sárga lények hadát zúdítsa a játékboltokra és minden kisgyereknek kelljen egy Minyon. Nem volt élvezetes, sokkal inkább idegesítő, még ha a 10 éves kor alattiak meg is találják a szórakozást.

Gru nem más, mint egy középkorú gonosztevő, akinek mostanság nem nagyon akar összejönni a nagy terve. A sikereket elhódítják előle a fiatalabbak, míg ő a furcsa sárga kapszulákra emlékeztető lények (Minyonok) társaságában próbál valami jó tervet kiötleni. Azonban egyedül nem tudja véghez vinni szuper gonosz ötleteit, szüksége van a kislányokra is, akiknek pótapja lesz. S ahogy az lenni szokott, kiderül, hogy a rideg külső mögött arany szív dobog.

A legerősebb érzés, ami végigkísért a filmen (azon kívül, hogy azonnal hagyjam abba a nézését) az, hogy sokkal többet érdemelt volna. Rengeteg lehetőség adott volt, a gonoszok világától a sárga lényekig, mindenből többet lehetett volna kihozni. Ehelyett az egészet lebutították, és kisgyerekek számára készített, buta, de kötelezően és szájbarágósan tanulságos alkotást láthattunk csupán. El lehetne képzelni, hogy egy kicsit merészebb stúdió (Pixar többek között) mit művelt volna, de most már késő.

Itt-ott némi eredetiséget ugyan észrevehetünk, de a nagy része csak egy rettentően sablonos és unalmas mesét mutat be, ahol a könnyen kitalálható fordulatok mellett nem írtak sem izgalmasabb karaktereket, sem szellemességet. A humor szerintem csak a nagyon fiatal korosztály számára lényeges elem, a felnőttek legfeljebb a néha felvillanó kikacsintások vagy utalások miatt mosolyoghatnak (meg a stáblista alatti kisjeleneteken). A szirupos érzelmességet nem tudták eléggé feldobni, gyakran unalmas és fárasztó volt inkább.

A látványra legalább nem lehet komoly panasz, még ha nem is annyira szépen kidolgozott és mutatós, mint azt elvárhattuk volna. Az aranyosnak talán nevezhető sárgaságokban rejtőző lehetőségeket nem használták fel, így csak újabb cukinak kinéző figurák lesznek a mozi melletti játékboltban. Tudjuk, hogy ez a fő céljuk az alkotóknak, de az eladásuk érdekében nem ártott volna a 12 éven felülieket is szórakoztatni, vagy legalábbis lekötni.

Ez nem az én filmem. Túlságosan fárasztó, buta és gyermeki, az eredetiség látszatát sem tudja kelteni, hiszen a jó ötleteket nem dolgozza ki eléggé. A forgatókönyvben rejlő potenciálok jobb kihasználásával még élvezetes is lehetett volna, így csak 4/10.


One response to “Gru – buta mese sárga lényekkel

  • Mithril

    Tegnap láttam. Nem tetszett. (Ez tömör volt. De úúúúgy unatkoztam közben. És az osztálytársaimnak nagyon tetszett, ezeknek a cuki izéknek akartak beöltözni farsangon… szerencsére mégse azok lettünk 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: