Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész
(Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – 2010)

Lehet, hogy David Yates még sem teljesen reménytelen? Az egészen jó 5. rész, a meglehetően borzalmas 6. után újra egy kellemes filmet tárt a nézők elé, ami valljuk be, nem ártott a Harry Potter filmek hírnevének. Ennek ellenére a film közel sem tökéletes, nem sikerült teljesen kitölteni az irreálisan nagy játékidőt, de minden hiányossága ellenére bizakodásra ad okot: talán a befejező epizód sem lesz olyan rossz.

A cím alapján lehet sejteni, hogy a befejező vaskos kötetből két filmet készítenek, a következő rész 2011 júliusában várható. A kettészakítás szerintem nem sikerült rosszul (vagy legalábbis úgy fogalmazok, hogy lehetett volna rosszabb is), habár kissé pesszimista végkifejletet adtak neki. Az első filmben a horcruxok keresésére fektették a hangsúlyt, illetve szépen el tudták magyarázni az események mikéntjét és értelmét, ami korábban nem igazán sikerült. Legalább a dramaturgiára nem lehet panasz, ezt el kell ismerni. Az információk megfelelő adagolásával elérték, hogy a könyveket nem ismerő (vagy csak régen olvasó) személy is megértse az eseményeket, még ha ezért cserébe kicsit lassú ütemű is lett a film.

Egy feszesebb vágást én hiányoltam, hiszen a tempó miatt nem sikerült végig fenntartani a figyelmemet, és az olykor leülő történet kissé unalmassá fajult itt-ott. De ez még csak az előjáték, a nagy dobást jövő nyáron tekinthetjük meg. Idén sem hiszem, hogy sikerült eltalálni a megfelelő arányt, hiszen a fontos pillanatokat nem láthattuk (film eleji csata és következménye), de volt idő a sziklák közötti merengésre, még ha utóbbi fontosabb célt is szolgál. Azonban a menekülős-keresős alkalmakat csökkentei lehetett volna, és a szórakoztatóbb jeleneteket előtérbe helyezni.

A film hangulata az évek során egyre komorul, most sincs ez másként. Az olykor thrillerbe, vagy legalábbis sötét fantasy-be hajló történet már semmiképpen sem gyerekmese. Ijesztgetős jelenetekben tobzódunk (még ha nem is éri el mindenhol a célját), amely hatáshoz mind az operatőri munka, mind a kiváló látványvilág hozzájárult. Utóbbit tényleg csak dicséret illeti, az elmúlt évek skót tájait idén is megkaptuk, kiegészítve szebbnél szebb területekkel.

A zenét sem lehet panasszal illetni, ezúttal Alexandre Desplat zseniális szólamait hallgathattuk. A színészek a korábbi filmekhez hasonlóan nagyon elkülönülnek. A főszereplők, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint már nem gyerekek, de komoly színészi eszköztárral még mindig nem rendelkeznek. Ellenben a mellékszereplők között rengeteg zseniális színészt találunk, akár Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman vagy akár Bill Nighy nevét említjük meg, de Jason Isaacs (most különösen remek volt), David Thewlis, Brendan Gleeson vagy éppen Imelda Staunton is a legjobbak között említhető.

Az egyértelműen pozitív végeredmény elég nagy bizakodásra ad okot a befejező produkciót illetően, reménykedve várhatjuk a júliust. Összességében egy jól elkészített alkotást láthatunk, ahol azért felmerül, hogy valóban van-e két nagy filmnyi adag a könyvben, de majd eldől a kérdés. Kellemes szórakozást nyújtott, részemről 8/10.


4 responses to “Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

 • Koimbra

  Olyan volt, mint az utolsó felvonás hosszú bevezetése. Nyugodtan le lehetett volna vágni ezt-azt, így a könyv maradéka belefért volna. Kíváncsi leszek, hogy Roxfort ostromát hogy oldják meg, mennyire lesz jól kivitelezett.

 • Dominik

  Ezzel csak egyet tudok érteni, még belefért volna a maradék is, ha kicsit feszesebbre és pörgősebbre vágják.

 • Mithril

  Hmm… Egyikőtöknek sem volt Gyűrűk Ura-érzete a film közben? Főként a medálra gondolok, amikor hurcolták, plusz Siporra, akinek ugyanaz a hangja, mint Gollamnak, és úgy is viselkedik… Én végig LotR-párhuzamokat kerestem ezek után benne… xD

 • Dominik

  Az megvolt, de már a könyv olvasásánál is voltak ilyen gondolataim 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: