Machete – a B-filmek reneszánsza

Machete
(Machete – 2010)

Egy vicc túlkomplikált megvalósítása? Valahogy így lehetne jellemezni a filmet, amely a klasszikus B-filmes akciófilmek paródiájaként indult és olykor működött is, mégis, túl sokat akartak alkotni a készítők és útközben valahol túl komolyan kezdték venni a produkciót. Ez normális esetben nem lenne probléma, de itt mégis az, hiszen a B-filmeket kifigurázó film a benne szereplő tucatnyi közismert név ellenére is csak egy közepes B-kategóriás alkotás lett.

Texas államban nem mindenki kedveli az illegális bevándorlókat. McLaughin szenátor politikai célkitűzése a mexikóiak visszaszorítása és a határátlépések megszüntetése. Machete egyszerű munkásként sétál az utcán, amikor felbérelik, hogy lője le a szenátort. Azonban őt is felültették és menekülnie kell, hogy tisztázza a nevét. Ősellensége, Torrez, a mexikói drogbáró is a nyomában van, azonban segítségére lesz egy Luz nevű taco-árus nő, egy bevándorlásiakkal foglalkozó ügynöknő és a testvére, a helyi pap.

Túl komolyan kezdtem a történet leírásába, de komolyságról szó sem lehet. Pörög az akció állandóan, a levágott végtagok és fröcsögő művér percenkénti mennyisége hatalmas, de mindez csak agyatlan szórakozás lenne, ha működne. De mégsem igazi az élvezet, hiszen a paródia hangulatát érezzük, de maga a humor és a múltidézés csak néhány helyen köszön vissza. A kaszabolások köré írt sztorit túl komolyan vették, pedig elég lett volna ha kikacsintásokat normálisan megírják, de inkább szánalmassá vált.

Minden a B-filmes jelleget idézi, hiszen a karakterek is alátámasztják mindezt. A főhős vérbeli macsó, aki megdönti a filmben szereplő nőket, a hölgyek úgy harcolnak, mintha kiképzést kaptak volna, közben nagyobbnál nagyobb közhelyeket pufogtatnak. Klasszikus akciófilmes jellemzők alkotják a film gerincét, nem is szabad másra várni. Nyílegyenes történet, látványos (és bugyuta, sőt, szánalmas) akciók, nyakon öntve annyi vérrel, amennyi a raktáron volt.

A színészek nagy része ismerős lehet mindenki számára, majd’ minden fontosabb szereplő ismert név, még ha a hasonlóan gyengébb filmeket is ismerik jobban. A főszereplő Danny Trejo, mellette a legnagyobb név, Robert De Niro személyesen. A hölgyek vonalát Jessica Alba, Michelle Rodriguez és Lindsay Lohan erősíti. De még mindig akad ismerős, a B-filmek mestere, Steven Seagal, s feltűnik még Jeff Fahey, Cheech Marin és Don Johnson, de még Antal Nimród is beköszön egy cameo erejéig.

Bevallom, de a műfaj nem a zsánerem. Mármint az alapműfaj, a 90-as évek B-kategóriás lövöldözős akciófilmjei egyszerűen nem állnak közel hozzám. Ettől függetlenül voltak jobb pillanatai, de a paródia jelleget még sem éreztem olyan erősnek, és útközben a Machete nem tudott túllépni az alapon. Részemről 5/10, de aki szereti a műfajt, annak viszont nyugodt szívvel tudom ajánlani.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: