The Walking Dead – 1×01

The Walking Dead – 1×01
(The Walking Dead)

Nem titok, hogy a horrorfilmes témák nem a  kedvenceim. A zombikat is ide sorolom, őszintén szólva a pilot előtt nem igazán tudtam, hogy lehetséges-e, hogy The Walking Dead-et szeretni fogom. De elég nagy hype és még nagyobb pozitív visszhang kísérte a sorozat bemutatóját, így én is kíváncsi lettem. A megtekintés után egyértelműen mondhatom, hogy a tőlem messze álló téma ellenére is tetszik a sorozat, s örülök, hogy belekezdtem.

A történetet egy rendőr szemén keresztül követjük. A férfit meglőtték egy ámokfutó leszerelése közben, majd meghatározhatatlan idő múltán egy kórházban ébred. Azonban amikor emberek után néz, nem talál senkit, csupán vérfoltokat és rengeteg lepellel letakart holtat. Némi séta után rá is ébred a szomorú szituációra: a város lakosságának egy része meghalt vagy elhagyta a környéket, míg a másik része sétáló halottá vált és egyetlen vágyuk a még élők elpusztítása. Ebbe a szörnyű helyzetbe csöppen bele az egykori seriff-helyettes.

Nincs szó klasszikus horrorról, ez volt az első megállapításom a pilot után. Ez viszont nagyon jó, hiszen nem próbálkozik olcsó és rosszul mutató húzásokkal rémületbe kergetni vagy legalábbis megijeszteni a nézőket. Helyette a hangulat dolgozik, és lassan emésztjük meg a látványt, ami nagyon erősre sikerült. Általában nem pörögnek gyorsan az események, inkább lassabb tempóban és nyugalmasabban (már amennyire ez lehetséges) halad a cselekmény hiszen az atmoszféra így tud igazán érvényesülni.

Nem tudom honnan eredeztetni, de a Boardwalk Empire-höz hasonlóan itt is volt egy kevés idegenkedő érzetem. Nem tudott teljesen beszippantani az egész, mert valahogy műnek és idegennek tűnt az egész. Pedig ez nem az írók hibája, hiszen itt a karaktereket is nagyszerűen építették fel. A drámát és a komoly pillanatokat helyezték előtérbe, nem az egyszerű ijesztgetést, így több erős és ütős jelent is előfordult a több, mint egy órás első rész alatt.

A vizuális megvalósítás szinte hibátlanra sikerült, nagyon jól megvalósították a pusztítás áldozatául esett és kihalt várost. Még a zombik sem olcsó mutatványok, meg van a valóság érzete a nézőben. A színészek is a helyükön voltak, még ha nem is dolgozik túl sokkal a sorozat. A főszereplő Andrew Lincoln, mellette a legismertebb talán Jon Bernthal. Feltűnik még Sarah Wayne Callies, Jeffrey DeMunn és Laurie Holden is.

Jó indítás ez egy high concept sorozatnál, most kellene még jobb részeket produkálni. Valami nekem hiányzott a kezdő epizódból, ez az idegenség nem tudta garantálni a teljes szórakozást, de később még ez megszűnhet, feltéve, ha a folytatás is hasonlóan remek lesz, mint a pilot. A hírek szerint lesz második évad is, ettől nem kell tartani. Nekem 8/10 a kezdés.


3 responses to “The Walking Dead – 1×01

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: