A kilencedik légió – brutális öldöklés Britanniában

A kilencedik légió
(Centurion – 2010)

A film nem ígér sokat: esztelen öldöklést 90 percben. A végeredményt tekintve ezt meg is kaptuk, s őszintén szólva élvezni tudtam a koncepciótlan gyilkolások bemutatását. Annak ellenére, hogy olykor erőteljesen súrolta a nevetséges és a szánalmas határát, s természetesen elköveti a legalapvetőbb hibákat, A kilencedik légió mégis szórakoztatni tud a saját kategóriáján belül.

Hadrianus római császár uralkodása alatt a Birodalom meg akarja hódítani Britannia teljes területét. Azonban ez nem olyan egyszerű, mint elsőre látszik, hiszen a vidék északibb részén élő pikteket nem könnyű legyőzni. Meg tudják állítani a római hadseregeket és kíméletlen vereségeket mérnek az eddig legyőzhetetlennek hitt katonákra. A kilencedik légiót is ez a sors sújtja, de néhány katona túléli a szörnyű mészárlást és haza akar jutni nyomukban pikt üldözőikkel.

A film igazi akciómozi. Nem telik el 10 perc gyilkosság nélkül, realista, bár néha túlzó módon prezentálja ezeket a jeleneteket a rendező, akinek emellett nem ártott volna az átkötő jelenetekre is figyelmet fordítani. A harcok közötti idő néha igen csak unalomba fullad, amellett, hogy előre ismert sablonokat és közhelyeket halmoz. Nem is várnék tőle eredetiséget, nincs szó világmegváltásról, egyszerűen csak agykikapcsoló másfél óráról, még ha a vége zavaróan összecsapottnak és bugyutának hat az eltelt idő öldöklései után.

A film a végére némileg elveszti a lendületét, látványosan nem tudják kitölteni a játékidő utolsó negyedét. Az izgalom és a kirobbanó tesztoszteronbombák már nem tudnak igazán hatni, s az új karakter színre lépésével inkább unalmassá válik, mint érdekesebbé. A látványra viszont nem lehet panasz, végre nem szorították a rendezőt a PG-13-as keretek, és realistán tudta ábrázolni az ókor brutalitását, még ha néha ez kissé szánalmasan, vagy legalábbis nevetségesen mutat a vásznon.

Ezeken túllépve viszont csodálhatjuk a skót tájakat, miközben a cselekmények szerint a főhőseink némi A Gyűrűk Ura után érzettel futnak. A zene sem ad okot panaszkodásra, sőt, határozottan növelte az élményt, már ahogy az Ilan Eshkeri (Stardust) dallamaitól elvárható. A színészekre sem lehet panasz, noha nem is kellett sokat teljesíteniük. A főszerepben Michael Fassbender, mellette feltűnik Olga Kurylenko, Dominic West, Noel Clarke, Liam Cunningham és Imogen Poots is.

Nem szabad várni semmit, hiszen tulajdonképpen esztelen öldöklésről szól a film, de mindezt meg tudják úgy valósítani, hogy élvezhető legyen. Az üldözés filmje, tartogathat a nézőnek néhány szórakoztató percet, annak ellenére, hogy azért hibákban sincs hiány. Közepesnél kicsit jobb, egy pozitív 6/10.


One response to “A kilencedik légió – brutális öldöklés Britanniában

  • Koimbra

    Az első fele nagyon bejött, de úgy 45 perc táján bekövetkezett a törés, nem kellett volna a romantika se bele.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: