The Event – 1×01

The Event – 1×01
(The Event)

Nincs túltengés mostanság high concept sorozatokban, hiszen tavaly utolsó évadát élte a Lost, a FlashForward kaszára lett ítélve, egyedül az űrlényes (de elég gyenge) V maradt meg. Ezt a hiányt egészíti ki a The Event egész jól, annak ellenére, hogy a pilot tele volt hibával és már maga a felépítése is idegesítő, de mégis elég korrekten megcsinálták ahhoz, hogy várjam a következő epizódot, már csak azért is, mert érdekes az alapfelállás.

Igazából el kell ismerni, hogy maga az alapszituáció nem is igazán ismert. Megismerjük Sean életét, aki fiatal barátnőjét szeretné feleségül kérni egy hajótúrán. Ugrás. A következő pillanatban az amerikai elnököt figyelhetjük, aki valami titkos börtön bejelentését akarja megtenni. Ugrás. Sean búvárkodni megy az újdonsült barátaival, de mire visszatér, nem találja a barátnőjét. Ugrás. A repülőn lövés dördül és a szárazföld egyre közelebb ér. Ugrás.

Tényleg nagy volt a káosz az első epizódban. Össze-vissza ugráltunk az időben, szereplőnként megismertük ugyanazt a pillanatot, de igazából nem volt olyan érzésem, hogy túl sokat tett hozzá a történethez. Kicsit zavaróvá is vált néha, nem volt teljesen érthető mindig, noha a végére összeállt a kép. Az alaszkai börtönben vannak rabok, ezt tudjuk, de sokkal többet nem, illetve az repülő okán még megtudunk valamit, amit reméltem, hogy elkerülhetünk. Így rejtélyesen, de legalább spoilermentesen fogalmazok. Viszont mindenképpen el kell ismerni, hogy sok gyengéje van a sorozatnak, a logikátlan fordulatoktól kezdődően az előre kitalálható jelenetekig.

A karaktereket meglepően értelmesen tudják bemutatni, talán nekik (főleg Seannak) kedvez ez az időben való ugrálás. Őt, a főszereplőt, megismerhettük valamennyire, tisztába jöttünk érzéseivel és motivációival, s legalább az alaphelyzetet is megértettük. Az elnök, a lány apja, a börtön vezetője, s még néhány vezető pozícióban lévő ember lesznek a főbb figurák, nem mindannyiukat tudták eléggé bemutatni, de legalább mindenkire jutott néhány perc. Reménykedjünk, hogy nem jön be még túl sok szereplő, nem lesz élvezetes, ha Flashforwardos megoldással csak 2 részenként tűnnek fel egyes szereplők.

A CGI egy-két kivételtől tekintve korrekt volt, viszont az időbeli mozgásokat muszáj megemlíteni, hiszen a legtöbbször nem volt dramaturgiai jelentősége, még feszültséget vagy izgalmat sem tudott kelteni, csak zavart. A színészi gárdában még nekem is több ismert arc van, mint a főszereplő, Jason Ritter. De ott van még Blair Underwood, Sarah Roemer, Scott Patterson vagy Ian Anthony Dale. Meglátjuk, hogy később mire jutnak.

Nem volt rossz kezdés, nekem tetszett, ugyanis minden problémája ellenére korrekten lett összerakva. Talán egy kicsit ötletesebb forgatókönyvvel, vagy legalábbis kevesebb ugrálással élvezetesebb lehetne, remélem később javítanak rajta. Megelőlegezek 7/10 pontot, de aztán jó legyen.


2 responses to “The Event – 1×01

  • Desmond Wallace

    Két részben jobb lett volna szerintem ez a pilot, de így se volt azért rossz. Benne van a lehetőség, hogy egy nagyon izgalmas high-concept sorozat váljon az Evenet-ből. Remélem, hogy nem szúrják el.

  • Dominik

    Csak egyet tudok érteni, egy duplakezdésben jobban ki tudták volna bontani a mondanivalójukat. Én is reménykedek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: