The Pillars of the Earth – kosztümös katedrális-építés

A katedrális
(The Pillars of the Earth)

Ken Follett regénye nagy sikereknek örvend, sokan dicsérik, így nem volt kérdéses, hogy előbb-utóbb mozgókép formába öntsék. Én ugyan még nem olvastam a könyvet, de ezek után kedvet kaptam hozzá, ugyanis a The Pillars of the Earth nagyszerűre sikerült. Nem hibátlan, de mindenképpen minőségi alkotás, annak ellenére, hogy nem egyszerű adaptálni egy könyvet, viszont a sorozat készítői jól megoldották a feladatukat, s ha csak 8 részen át is, de jól szórakozhattunk.

A sorozat egy katedrális építését mutatja be a XII. századi, polgárháborúban szenvedő Angliában. Az építkezés közben megismerjük az ország polgárait: a katedrálist építő perjelség szerzeteseit, az építőmester Tomot, s gyerekeit Alfredot és Marthát, a szobrász Jacket, a shiringi grófot és két gyerekét, Richardot és Alienát, az ambiciózus Hamleigh családot és szövetségesüket Walaran atyát, de az események folyamán belekeverednek a bitorló István király és Maud, a jogos örökös közti háború szövevényébe is.

Változatos történet, izgalmak és feszültség jellemzi a sorozatot, noha a 8 résznyi játékidő érezhetően kevés volt. Nem mindig bontották ki eléggé az eseményeket, egyszerűen nem fért bele a játékidőbe, pedig még lehetett volna jobb is. A gyakori időbeli ugrások ugyan kötelező eseményei a történetnek, nyilvánvalóan szükségesek, de mégis megakasztották a folyamatos történetvezetést, és nem sikerült mindig tökéletesen felépíteni a hangulatot. Olykor-olykor a jelenetekben nem éreztem elég életet, csak a profi iparosmunkát, annak ellenére, hogy mindig minőséginek hatott a rendezés.

A hosszú karakterlista nem lesz negatívum, minden szereplőnek jut elég idő, megfelelően tudják őket kezelni és kibontakoztatni. Mindenkit szépen építettek fel, kellően át lehetett érezni és megérteni a cselekedeteiket. Ugyan volt olyan karakter, aki jóval többet érdemelt volna, mint Shiring grófja, Bartholomew, de cserébe kaptunk bőven nagyszerű figurákat. Waleran atya karaktere nem mindig sikerült elég valóságosra, nagyon egysíkú lett, pedig ugyanezt az alakot jobban is ki lehetett volna dolgozni.

A látványra panasz nem lehet, igazi sorozatos minőség, olykor kisebb-nagyobb kilógásokkal, de nem borzalmasan. Ellenben a fényképezés a harci jelenetekben nem lett túl jó, a káosz érzékeltetése ugyan sikerült, de az élvezet kárára, a kapkodó operatőri munka zavaróvá vált. A színészekkel viszont semmilyen gond nem volt. Ian McShane az atya szerepében néha kicsit gyenge lett a karakternek köszönhetően, annak ellenére, hogy egyébként zseniális színészről van szó. A másik nagy név, Donald Sutherland, Shiring grófja szerepét kapta, azonban nem volt elég idő a kibontakozásra. A többiek, Matthew Macfadyen, Rufus Sewell, Eddie Redmayne, Hayley Atwell, Sam Claflin, Liam Garrigan vagy Tony Curran szintén hibátlanok voltak, remek színészi gárdát sikerült összehozni.

A katedrális adaptációja kellemesre sikerült, a 8 rész egy délután alatt megnézhető, és a nézése alatt remekül lehet szórakozni. Minőségi történelmi sorozat, érdekes történettel és jó színészekkel. Kicsit sajnálom, hogy nem több részes lett, hiszen talán még  jobb lett volna plusz 2-3 résszel. Így is megvan a 8/10 nálam.


One response to “The Pillars of the Earth – kosztümös katedrális-építés

  • Desmond Wallace

    Kellett volna még néhány rész, hogy jobban kibontsák a történetet, de így se lett rossz, bár a könyv jobb.:)
    Nekem leginkább azzal volt bajom, hogy egyes szereplők sorsát megváltoztatták, vagy éppen erőszakos halált haltak, nem pedig öregségben hunytak el. Biztos úgy gondolták az alkotók, hogy jobb egy gyilkosság mozgóképen, mint egy csendes halál. Jobban fokozza a drámát, de nem így lett.
    Összességében jó szórakozás, csak ajánlani tudom én is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: