Spartacus: Blood and Sand – 1. évad

Spartacus: Vér és homok – 1.évad
(Spartacus: Blood and Sand)

Nem tudom igazán, hogy mit is gondoljak a sorozatról. Az utolsó előtti epizód és a finálé között eltelt vagy 2 hét, ugyanis nem nagyon sikerült tisztáznom magamban, hogy mit is várnék a Spartacusról. Vérfürdőt, mészárlást és meztelenkedést minden mennyiségben? Érdekes, intrikákkal teli történetet? Érzelmekkel dúsított személyi tragédiákat?

Valójában a sorozat mindegyikkel rendelkezik, s kombinálja is őket a megfelelő arányban és mennyiségben. Noha a sorozat az elején még egyszerű “kardozunk, gyilkolunk és szexelünk” alapvonalon indult el, azóta az írók is magukra találtak. A sorozat 6-8. része környékétől kezdve folyamatosan javult a helyzet a végégig, ami elég nagy dobás volt, s nem gondoltam volna, hogy máris meglépik. Spartacus gladiátorként töltött életén túl viszont állandóan foglalkoztak rómaiak intrikáival és terveivel is, kiegészítve (és feldobva) a véres harcokat.

Ezen túl is meg kell említeni, hogy az írók merészebbnél merészebb lépéseket követtek el, a főbbnek látszó karaktereket is megölették, ezáltal biztosítva a folyamatos feszültséget és izgalmat, valamint az állandó fordulatokat. De nem csak a gladiátori oldalon, a feltörekvő capuaiak életében is érdekes és élvezetes lépéseket tettek, célra törően, s nem foglalkoztak zavaró mennyiséget egy problémával, így valóban minden része végig feszült tudott maradni.

A karakterek kidolgozottságára sem lehet panasz, kellően megalapoztak mindenkit, még ha a sorozat felénél meg is halt. Ennek ellenére nem tudtam szinte senkit megkedvelni, nem voltak szimpatikusak, ezért a drámaibb, személyes sorsokkal foglalkozó része a sorozatnak nálam érdektelenségbe ütközött, kivéve talán Varro életét. Még Spartacus sorsa is inkább untatott, főleg az elején, amikor még úgy tűnt, hogy a feleségét nem tervezik előszedni, s csak feleslegesen tovább nyújtják a történetet. Ez a panaszkodó Spartacus rányomta bélyegét az évad első felére, s igazából 3-4 rész után a gyakori öldöklések és harcok sem mindig tudták felkelteni a figyelmemet.

Az évadvégi finálé viszont nagyszerűre sikerült, ahogy az időszerkezettel is kicsit eljátszogattak, érdekesebbé tetté az epizódot, bár a végére egy kicsit átverve érzem magam az ennyi intrika és ambíció után. A másik fájlalt tényező a vizuális megvalósítás, ami ugyan illik a sorozathoz, de mégis zavarnak a fröccsenő művér literek. Nincs valóság érzetem, a korba nem sikerült teljesen beleélni magam. A színészekkel semmi gond nem volt, noha ugyanazt a néhány arcukat mutatták végig, de tisztességgel teljesítették feladatukat, többet nem is kellett. Andy Whitfield és John Hannah a férfiaknál jól szerepeltek, míg a női oldalon leginkább eyecandyket lehetett látni, nekem Katrina Law volt a kedvencem.

Így a végére érve sem tudom, hogy mit gondoljak a Spartacusról. Látom az írók ötleteit, élvezem az izgalmat és a feszültséget, de hosszú távon ez nekem kevésnek bizonyult. A karakterek többsége nem tud igazán érdekelni, ezért a velük kapcsolatos drámák hidegen hagynak, a vér és szex 13 részen át már nem szórakoztat, az intrikák világa jól működött, de önmagában nem hozza a teljes élvezetet. 7,5/10, nyári mókának jó.


One response to “Spartacus: Blood and Sand – 1. évad

  • kompi

    Nekem bejött, igazi “férfisorozat”, tipikus B*szos kardozós. 🙂
    Az utolsó pár rész nagyon kemény lett, várom a folytatását (Nem tudom értesültél-e róla, de a főszereplő Andy Whitfield lekardozott egy Non-Hodgkin lymphomát is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: