Eredet – az év filmje?

Eredet
(Inception – 2010)

Ki merem jelenteni, hogy az Inception ott lesz az év legjobb filmjei között. Christopher Nolan rendezése, aki két Batman között megalkotta ezt a filmet, s most sem kellett csalódnunk. A két és fél órás játékidő ellenére is kellően izgalmas produkciót láthattunk, amit nagyszerű látvánnyal, érdekes történettel és jó színészekkel dolgoztak ki, de a kommersz akció sci-fi jellege és a kötelező körök ellenére sem lesz túlzottan hollywoodi.

A történet bonyolultabb, mint elsőre tűnik. Egy különös csapat munkáját követhetjük végig, akik az álmok szakértői. Az emberek tudatában vájkálnak, s onnan gondolatokat lopnak, mindezt a felépített álmok valóságában. Azonban egy utolsó nagy dobásra készülnek, de most nem lopni kell, hanem elhelyezni. Elkezdődik az út a tudatalattiba, ahol nem is olyan könnyű megkülönböztetni, hogy mi a valóság és mi az álom.

Talán nehéz a virtuális valóság témában újat mondani a Mátrix és társai után, azonban Nolan nem terheli a nézőt magasröptű filozófiai gondolatokkal, sokkal inkább az élményre helyezi a hangsúlyt. A sci-fi vonulaton áttekintve klasszikus heist sztoriról van szó, amiben valamit el akarnak rabolni, s ezt a rablást megelőzi a kötelező csapat összeszedése. Mégis, a film első bő órája csak ezzel megy el, de a feszültséget végig fenn tudja tartatni, nem ül le a film, már csak a világ megismerése miatt sem. S bár a fordulatok nagy része könnyen kitalálható, nincsenek nagy meglepetések, de ettől függetlenül végig a székhez szögezi a nézőt.

Lassan bontakozik ki a film, ilyen tempóban győzi meg a nézőt arról, hogy valami nagy lesz a második felében. De nem telik üresen egy perc sem, megismerjük a teremtett világot, amelynek megértéséhez némi ész is szükséges, hiszen a forgatókönyv okosabbnak tartja a nézőt, mint a hollywoodi rendezők általában elismerik, jóllehet a vágás során elveszett egy-egy információ, ami a tökéletes megértésben segítene. Mindemellett az érzelmi töltet is előbukkan a filmben, de az előadás itt sem válik rosszá, emészthetően mutat be mindent. A pörgős akciójelenetek  rátesznek még egy lapáttal a film élményéhez, még ha elengedhetetlenek is egy kommersz filmben.

A zene és a látvány összjátéka most is kitűnő. Az előbbi nagyszerűen aláfesti a jeleneteket, hozzáad a hatáshoz, míg utóbbi a kiteljesíti a filmet a kimondottan kreatív és ötletes, lenyűgöző látványú jelenetekkel. A színészek nem rontanak a helyzeten, noha az is igaz, hogy sokat nem is javítanak rajta. Leonardo DiCaprio, aki ugyanolyan profisággal adja ugyanazt, mint a Viharszigetben, valamint Marion Cotillard párosának elsőre furcsa, utána érzelemdús alakítása adja az alapvonalat, s hozzájuk társulnak a kissé elnyomott mellékszereplők, mint Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Ken Watanabe és Michael Caine.

Remek szórakozás az Inception, ami kommersz jellege ellenére sem lett túlzottan hollywoodi. Pörgős akciók, izgalmas és lendületes történet, illetve nagyon látványos teremtett világ, mint az Ocean’s filmek és a Mátrix (latex és túllassított kungfu nélküli) keresztezése Christopher Nolan rendezésében. Hatalmas filmélmény, amin csak az erőltetett szinkron rontott. 9,5/10 nálam.


4 responses to “Eredet – az év filmje?

 • sajtosrolo

  Nem vagyok elájulva tőle. Sajnos annyira dicsérték, hogy már amiatt sem vagyok meglepődve a “csalódáson”. Szerintem túl van lihegve egy kicsit, meg nekem hosszú is volt, a 3/4-énél a sok akciójelenetet már untam.
  Pedig az elején jónak találtam, meg érdekes volt, látványos is.

 • Desmond Wallace

  Eddig az év filmje. Bár még sokat nem láttam az első fél éves termésből se.
  Végig pörgött a film ezerrel. Nolan zseniális.

 • nyuszisz

  Csak az akciófilmek között lehet az év filmje, amúgy nem.

 • Angelus

  Hát ebből az évből ebben a mezőnyben az Eredet a legigényesebben megalkotott film. 2010 legjobbja, ahogy 2008-é A sötét lovag.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: