Justified – 1. évad

Justified – 1. évad
(Justified)

A sorozat néhány újonccal (Stargate Universe, The Vampire Diaries) együtt könnyedén felkerülhetne a legjobb újoncokat és legnagyobb meglepetéseket tartalmazó listámra, ugyanis az első résznél is áradoztam, s azóta a minőség nem csökkent, sőt, folyamatosan kaptunk egyre jobb és szórakoztatóbb részeket. Nagyszerű hangulata van ennek a modern westernsorozatnak, melyet a remek történetek és a jó színészi gárda tesz teljessé.

Kentucky-ban az élet nem teljesen békés, hiszen a vidék külseje alatt komoly bűnözés is folyik, élükön a helyi vezérrel, Bo Browderrel, aki rokonaival, Johnny és Boyd Crowderrel együtt irányítja az üzelmeket. Ebbe az életbe csöppen bele Raylan, akit Miami után “átirányítottak” kisebb ügyekhez, de ő itt sem tétlenkedik. Mindenféle eseteket bonyolít le a túszejtéstől kezdve a szökevényvadászatig, azonban újra és újra belebotlik a helyi maffiába, aki nem hagyja figyelmen a ténykedését.

A sorozat elejét még úgy vezették fel, hogy hétről hétre új eseményeket és új ügyeket kap Raylan Givens, azonban az évad közepétől kezdve egyre jobban a főszálra koncentráltak, és a főbb ügyet folytatták. Nem is volt ezzel gond, hiszen kis város lévén nem tudnak nagy változatosságot fenntartani, s mivel minden szál egy fele vezet, így logikus volt, hogy azt veszik elő. Nem is tették mindezt rosszul, hiszen egyik rész sem volt unalmas, részről részre javultak, mindvégig tartották a nyugodt, lassú tempót a komoly pillanatokhoz. Talán az évad legjobb epizódja volt a túsztárgyalás, ahol egy helyszínen folyt le szinte az egész rész.

A hangulat mindvégig zseniálisra sikerült. A vadnyugati légkört keverték a modern környezethez, de mindvégig megtartották a feelgood, szinte már laza atmoszférát is, mely még a komoly momentumoknál sem maradt ki. A fő forrás leginkább főszereplő, aki erős jellemmel és egy jó kalappal (mely sajnos az évad végére eltünedezett) van megáldva, de mellette a többi karakter sem szorul igazán hátra, mindenki normálisan fel van építve, az egysíkúság látszata sem nagyon merül fel.

A zenét még muszáj dicsérnem, hiszen állandóan segítette a hangulatot, megtartva a vadnyugatias légkört, de még a főcím is remekül sikerült. A színészek jól asszisztáltak ehhez a világhoz, Timothy Olyphanthoz tökéletesen illik a szerep, de a többiek sem szégyenkezhetnek, hiszen Joelle Carter és Natalie Zea a nőknél, valamint Walton Goggins, M.C. Gainey és David Meunier a férfiaknál is jó volt.

Örülök, hogy lesz második évad, nagyon szívesen követtem végig ezt a 13 epizódot, engem megnyert magának. Szerintem az évad újonca, a semmiből bukkant elő, és a westernkörnyezettel átitatott feelgoodság lenyűgözött. Feltehetően túlzok, de nem tudok 9/10 pontnál kevesebbet adni.


7 responses to “Justified – 1. évad

 • nyuszisz

  Köszönöm a díjat! 🙂
  Hogy a témához hozzászóljak, belenéztem a Justifiedbe, és megállapítottam, hogy túl fáradt vagyok hozzá jelenleg 🙂

 • Dominik

  Pedig jó, bár valóban kell egy lelkiállapot hozzá.

 • sajtosrolo

  Nagyon szeretem én is, tényleg egyedi hangulata van. Raylan egy kicsit olyan kaliber, mint Neal a WC-ben, de lehet csak azért jutott ez eszembe, mert mindkettőnek van “egyedi” fejfedője 🙂

 • Dominik

  Hasonló karakterek, anno nekem is a White Collar jutott eszembe a pilotnál.

 • sajtosrolo

  Ja, tényleg, most nézem, nem emlékeztem rá.

 • nyuszisz

  Megnéztem az első két részt. Csak az egy bajom vele, ennyi alapján,hogy olyan nyomozós-epizodikusnak tűnik. Nincs benne összefüggő szál, ami miatt lekötne az egész.

 • Dominik

  Az első részekben még nincs, később lesz, úgy a 5-6. rész környékén válik jelentőssé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: