Legend of The Seeker – 2. évad

Legend of The Seeker – 2. évad
(Legend of The Seeker)

Véget ért a könyv alapján készült fantasy sorozat 2. évadja is, amely a jelen állás szerint az utolsó is lesz. Szívesen mondanám, hogy nagyon sajnálom, de nem tudom, hiszen ez az évad nem kevés kívánnivalót hagyott maga után, bár nagy része korrekt volt. Az mindenesetre érdekes, hogy az évad általában az évad eleji színvonalat tartotta, amiről már akkor sem túl jól nyilatkoztam – habár jobb részek is voltak, még ha nem is túl nagy számmal.

Az előző évad végén valahol ott hagytuk abba, hogy Richard, Kahlan és Zedd legyőzték az ellenséget, bár ezzel a fegyelemmel fenntartott rend felbomlott, és néhol anarchiába süllyedt a birodalom. Azonban komolyabb veszély is fenyegeti a világot: a Teremtő ellensége, az Őriző akarja leigázni. Fel is szakadt az Alvilág és az élők világa közötti Fátyol, s ezen át mindenféle gonosz teremtmények özönlenek az emberek ellen, s ha a Kereső és Cara-val kiegészült kis csapata nem állítják meg, a gonosz győzedelmeskedni fog.

A történettel alapvetően semmi gond nincs, kellően izgalmas és szórakoztató tudna lenni, ha írnának hozzá érdekes epizódokat. Az évad közben előbukkanó elemek (Nővérek, Rahl) pedig tovább színesíthették volna, azonban ezt nem sikerült teljesen megvalósítani. Az írók nem  (s így évad közben én sem) éreztek elég alapanyagot benne egy 22 részes évadhoz.  Így kénytelenek voltak epizódtörténeteket alkotni, melyek amolyan fillerként nem kapcsolódtak a főszálhoz, hanem önállóan is egységet alkottak (volna). Ezzel nem is lett volna gond, ha ezt élvezhetően meg tudják írni, s nem csak éppen kitöltik a heti 42 percet sok üresjárattal és újrafelhasznált elemmel (Kahlan-Richard szerelem).

Tavaly én végig állítottam, hogy a Seeker működhetne epizodikus formában is, és egy lazán összekapcsolódó szállal lehetne némi átívelő történetet is adni neki. Már az első évadban is volt filler rész, de kevesebb és jobb formában, s igazából nem is volt rá panaszom. Itt viszont, vagy túl sok felesleges részt raktak bele, vagy csak nem tudnak írni feszes, akciódús és legfőképpen értelmes történeteket, de nem működött. A részek egy része ugyan szórakoztatott, de az évad közepe táján átcsapott unalomba nálam.

Az állandó logikátlanságok és butaságok (a nővérek vajon fán teremnek?) már-már B-filmes jelleget kölcsönzött a sorozatnak, de folyamatosan jelen volt az az érzetem, hogy az írók nem értik a dolgukat, nem profik – csupán agyatlan akciójeleneteket és mindenféle őrültségeket halmoznak egymásra, és úgy érzik, hogy már meg is van az adott rész. Ezek mellett voltak érdekes, szórakoztató, sőt, remek pillanatok is, talán inkább az évad első felében.

A karaktereket kellően tudták mozgatni, főleg Carának örültem, bár jóval több van a figurában, mint amennyit megmutattak. Kahlan és Richard szerelme klisévé vált, és az állandó ismétlés és hivatkozás után elvesztette minden aranyosságát és bájosságát, amiért igazán kár. A látványra vagy csak az első részekben nem ügyelnek, vagy csak nekem tűnik fel minden, de az évadban talán egyszer-kétszer volt még probléma, egyébként kimondottan szép volt. Talán a legkevesebb gond még a színészekkel volt, ők megtettek mindent a nézők szórakoztatásáért – nem az ő hibájuk, hogy nem írtak hozzájuk jó sztorit.

Nem mondom, hogy teljesen negatív, vagy abszolút rossz lett volna az évad, közel sincs így. Azonban nem igen emelkedett átlagos fölé, és gyakrabban unatkoztam, vagy szörnyülködtem az epizódokon, mint kellene, talán ez nyomja rá a bélyegét az egész évadra. Izgalom, feszesség és pörgés kellett volna több a sorozatnak, ezért most nem sajnálom annyira a kaszát. Részemről ez maximum 6,5/10, bár legalább a finálé korrektebb (7,5/10) volt.


3 responses to “Legend of The Seeker – 2. évad

 • Desmond Wallace

  Remek karaktereket hagytak a könyvben, pedig ők csak tovább szinesíthették volna a sorozatot. A Próféták Palotáját pl. végletekig leegyszerűsítették. Richard Tehetségével se kezdtek semmit. Szóval lett volna elegendő alapanyag, csak az írók okosabbnak hitték magukat Terry Goddkind-nál. Ráadásul olyan elemeket is beemeltek a 2. évadba, ami csak a sokadik könyvben jön elő. Darken Rahl-t meg nem kellett volna feltámasztani. Ez a sok feltámadás is nagyon nevetséges volt már.

  Egy valamiben volt jobb a 2. évad: eyecandy téren. Itt alázták az 1. évadot, pedig ott se volt gyenge a felhozatal.

 • Dominik

  Sajnos a könyveket nem ismerem, de akkor ez is csak azt támasztja alá, hogy az írók valamit nagyon elrontottak az írás közben.
  Eyecandy téren igazad lehet, tényleg majdnem minden részre jutott egy szépség.

 • Desmond Wallace

  A könyveket nagyon ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: