Vasember 2 – a blockbusterek gyöngyszeme

Vasember 2
(Iron Man 2 – 2010)

Az első rész meglepetése után én reménykedve vártam a folytatást, mely megüti az előző színvonalát, s be kell valljam, hogy a 2. rész megfelelt az elvárásaimnak, s talán még fel is tudta őket múlni. Szórakoztató, igazi nyári popcorn-film, mely nem alázkodott meg a műfaj alapvető elvárásainak, s különösebb probléma nélkül élvezhettem a filmet két órán keresztül, bár az igazat megvallva néztem volna még a páncélos igazságosztó kalandjait.

Az előző film végén Tony Stark az egész világnak bejelentette, hogy ő valójában Vasember. Világbékét és nyugalmat teremtett, de a sikerére sokan irigyek, és sokan szeretnék megszerezni az új technológiát. Egyikük Justin Hammer, a rivális cég vezetője, de maga az amerikai kormány is szeretné rátenni a kezét a páncélokra. Azonban feltűnik Ivan Vanko, a Stark-cég egykori kisemmizett vezetőjének a fia, aki bosszút akar állni Tony-n az elkövetett bűnök miatt, de a Vasembert más is fenyegeti: a saját páncélja akarja megölni.

A szuperhősös filmekkel mindig nehéz dolga volt a rendezőnek, hiszen a megfelelő működéshez jól kell kombinálnia az ötletes történetet, a profin megírt karaktereket, az ütős akciókat és remek dialógokat. Az elmúlt évek alatt láthattunk jó megoldásokat (Batman, vagy Hellboy-filmek), de igazán rosszakat is (Hulk, Fanasztikus Négyes), de a Vasembernek már az első része is üde, friss levegőt engedett be a képregény-filmek világába, melyhez a második rész is hozzájárult, hiszen nagyszerűen eltalálták az arányt a lehengerlő akciók és a humoros párbeszédek között.

A film megoldandó problémái közé tartoztak a karakterek. Nem mintha nem lettek volna jól beépítve a történetbe, de sok figurát raktak a filmbe, így nem volt idejük mindannyiukat teljesen kifejteni. Tony Stark, az enyhe alkoholizmussal és erős nárcizmussal küzdő zseni milliárdos uralta a vásznat, jól asszisztálva hozzá a szerelmes Pepper Potts, a barát és későbbi Gépágyú Rhodey, a háttérbe szorult és irigykedő Justin Hammer vagy Nick Fury, kinek  mellékszerepe kellően rejtélyesítette a történetet. Talán az erőltetett akcentusú Ivan Vanko-ra szánhattak volna még időt, de a sok szereplőt Natasha Romanoff, a Fekete Özvegy szenvedte meg igazán – még párbeszédet sem nagyon írtak neki.

A plusz jelenet (nem sokan tudtak róla a moziban) és a gyakori utalások miatt a képregény-rajongók is megtalálják a helyüket, már csak azért is, mert a Vasember 2 szépen felvezette (és reklámozta) a következő szuperhősös filmeket. A blockbuster-műfaj miatt a technikai problémák (részecskegyorsító a garázsban? Én is szeretnék!) felett könnyen el lehet siklani, és átugorni a nagyszerű látványra, melyre ezúttal sincs panasz. Hibátlan kivitelezés, melyhez a műfajilag helytálló és a film hangulatát tovább erősító zene csatlakozik – ezúttal az AC/DC dalai zengtek a vásznon pergő képsorok alatt.

A híres színészgárda profin teszi a dolgát, főleg Robert Downey Jr., aki a milliárdos szerepében igazán otthon érezheti magát, de mellette Gwyneth Paltrow-nak, vagy a színészváltást megélt Rhodey szerepében lévő Don Cheadle is állja a helyét. A főgonosz Mickey Rourke jó választás volt, de Samuel L. Jackson és Sam Rockwell mellékszerepére sem lehet panasz. Scarlett Johanssont csak a gyengébb karakter miatt sajnáljuk, de ő az utolsó akcióban brillírozott, már amikor nem eyecandy-ként funkcionált.

Remekül szórakoztam a film során, hiszen a kreatív párbeszédek, a látványos akciók és a remek színészek mind okot szolgáltattak erre, egyetlen kivetnivalóm néhány karakterben nyilvánul meg – örülnék egy Fekete Özvegy-spinoffnak. Kíváncsian várom a következő Thor, Amerikai Kapitány és Bosszúállók filmet, ha már így beharangozták őket. Részemről 8,5/10, mint az előző.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: