Alice Csodaországban – Disney film Burtonnel

Alice Csodaországban
(Alice in Wonderland – 2010)

Tim Burton eddigi munkássága mindenképpen a kedvenceim közé tartozik, ezért nagy várakozással néztem a rendező legújabb munkája elé. A kezdeti képek és trailerek bizakodásra adtak okot, azonban a film megtekintése után egy kicsit csalódtam, hiszen nem egészen az volt, amit vártam. Ennek ellenére szórakoztató mese, amely ezúttal tényleg a fiatalabb nézőket célozza meg, mondhatni gyerekes, még ha maradt is benne némi sötétség.

A klasszikus Alice-történet feldolgozása maga a sztori. Alice visszatér Odaországba, azonban már nem fiatalon, hanem a házassága előtt. Azonban a csodás hely, már nem annyira lenyűgöző, mint legutoljára. A lánynak küldetése van: le kell győznie a Vörös Királynőt, aki átvette az uralmat a világ felett. Azonban az ellenállásnak, élén a Fehér Királynővel és a Bolondos Kalapossal van egy terve, mellyel újra rend lehet a varázslatos világban.

Maga a film szép, látványos, de nem elég “beteg”, mint ahogy az elvárhattuk volna. Nincs rendesen felépítve az egész, sokkal inkább sikerült gyerekesre és kommerszre. A tanulságot gyakran, szinte már zavaróan sokszor hangoztatják és sulykolják a nézőkbe, mely így jelentősen veszít a kezdeti lendületéből. A két világ közötti hasonlóság és eltérés remekül be van mutatva, s olykor még a karaktereket is megtaláljuk mindkét világban, mely kellemes színt visz a történetbe.

A figurák azonban nem elég kidolgozottak, nem lesznek számunkra többek, mint papírmasék, kivételt képez ez alól Alice, aki fűző nélkül lázadó fiatalból komoly harcossá válik a szemünk előtt. Az ő motivációt szépen kifejtik, mások azonban jelentősen háttérbe szorulnak. Ennek ellenére szereznek mosolyogtató és humoros pillanatokat, különösen a Kalapos, a Vörös vagy Vigyori, a macska. Azonban a végeredmény nem elég sötét, túlságosan gyerekesre és Disney-sre szabták a filmet.

A látványorientált valóság megjelenítése viszont tökéletes. A poszt-apokaliptikus világ minden növényével és szereplőjével együtt remekül lett összehozva. Szürreális és izgalmas, mint eddig megszokhattuk. Az élő szereplők és az animáció tökéletesen egybeolvadt,  hozzá kitűnően illenek a jelmezek, melyek az élő alakokat is mesebeli változtatnak. A jó színészek is segítik az élményt, mentik amit lehet, hiszen Johnny Depp Kalaposa és Helena Bonham Carter Vörös Királynője uralja a vásznat, nagyszerűen teljesítenek most is, bár mellettük jelen van még Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Crispin Glover is, hogy a hangokról (Alan Rickman, Michael Sheen, Stephen Fry, stb.) ne is szóljak.

A rendező sötét, bár Disney-elemekkel dúsított látomása nem lett tökéletes élmény, még ha a színészek és a látvány adott is az élvezethez. Azonban mellett a történet üres, nem elég fantáziadús és nem illik tökéletesen a rendező gótikus rémmeséi közé. Talán túl nagyok voltak a várakozásaim, vagy mást vártam, de nálam nem lett az év győztese, csak 7,5/10 pontot tudok rá adni. Varázslatos és lenyűgöző, de nem elég burtoni.


One response to “Alice Csodaországban – Disney film Burtonnel

  • nyuszisz

    Gondolom mindenki többet várt ennél, egyszer megnézve szórakoztató volt, de nem vágyom rá még egyszer. A sztori is elég lapos volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: