Komfortos mennyország – giccses halál

Komfortos mennyország
(The Lovely Bones – 2009)

A Peter Jackson által jegyzett filmben két dolog dominál: a dráma és a giccs. De az előbbi erőssége nem érvényesül igazán, s a feszült és izgalmas thriller helyett egy feelgood tinifilmet kapunk irgalmatlan sok giccses és szentimentális elemmel, melyek nélkül ugyan a 130 perces játékidő lecsökkenne, de az élvezeti faktor jelentősen megnövekedne, bár a mondanivaló még így is rettentően furcsa és pesszimista: halottnak lenni jó.

A 14 éves Susie Salmont meggyilkolják. Ezt ő meséli el már a film első perceiben, majd a történet folyásával mi is megismerjük az eseményeket. A brutális halál után továbbnézi az eseményeket, s kénytelen szembesülni családja gyászával. A menny és a Föld között tovább “élve” figyelheti a gyilkosának mozdulatait és cselekedeteit, de közbeavatkozni nem tud, nem tehet semmit. A bizakodás, a továbblépés és a tagadás köztes állapotában a családja is meg akarja tudni, hogy mi történt a lánnyal.

A film első 45 perce még jól lett összerakva és korrekten mutattak mindent, míg a gyilkosság után lényegében két részre szakadt. Az egyikben Susie nézi a valóság eseményeit, de giccses, szirupos és ízléstelen jelenetek során, míg a hangulatot a ’70-es évek Amerikája dobja fel, hiszen a Földön játszódó jelenetek a film végéig jól működtek. A gyilkos keresése és az “állat” további ténykedése végig feszült és izgalmas jeleneteket adott, de maga a gyilkosság is horrorba illő perceket teremtett.

A rendezés során valami félresiklott, hiszen nem tudom, hogyan sikerült remek jeleneteket nagyon rosszal felváltaniuk. Végig érezni a kontrasztot, mely átjárja az egészet, de belekerültek olyan elemek is, melyeknek szerintem semmi keresnivalója a filmben (mennyei barátok, végső csók). Az érzelmi szál a családnál elég erős volt, és rá lehetett volna építeni, de helyette nagyobb hangsúly került a lány barátjára, illetve a vele való szerelemre, ami miatt különösen gyenge jeleneteket láthattunk.

A morális mondanivaló sem éppen kellemes, s én a halál nagyszerűségét és az élet borzalmasságát éreztem ki, ami alapvetően nem a legjobb ötlet. Vizualitásilag remekelt viszont a film, hiszen a giccses, mennyei környezetet szépen sikerült megteremteni. A ’70-es évek világa nagyszerűen lett megalkotva. A szereplők szintén jók voltak, elsősorban a gyilkos, Stanley Tucci, aki jól hozta, de mellette Mark Wahlberg és Rachel Weisz is feltűnt, sőt, mellékszerepekben még Susan Sarandon és Michael Imperioli is megjelent.

Végig az volt az érzésem, hogy ebből jobbat is ki lehetett volna hozni, kevesebb szerelemmel és giccsel, de több thrillerrel és feszültséggel. A drámai elemek kaphattak volna jelentősebb szerepet, talán akkor a végeredmény is fogyaszthatóbb lenne. A végeredmény így elég kétséges lett, de egyszeri megnézésre még tudom ajánlani. Így nekem 6,5/10, remélem Mr. Jackson legközelebb valami jobbal rukkol elő.


6 responses to “Komfortos mennyország – giccses halál

 • dogibacsi

  Nem áll szándékomban megbántani a kritika szerzőjét, de úgy érzem nem jött át neki a film valódi lényege, ugyanis szvsz a mondanivaló nagyon nem az, ami le lett írva.

 • Desmond Wallace

  Szerintem jó lett a kritika, nyugodtan nézhetjük ilyen megvilágításban is a filmet.
  Én is többet vártam egyébként Peter Jackson-tól, valahogy nem lett az igazi ez a Komfortos mennyország.

 • Dominik

  Nekem ez “jött át” a filmből, bár lehet nem ezt akarták sugallni, de teljesen ilyen érzetem támadt a végén.

 • June

  Nekem összességében nagyon(-nagyon-nagyon) tetszett a film.
  Azok a jelenetek, amiket említettél, hogy kicsit feleslegesnek érezted… nos nem tudom, a könyvben szerepelnek-e, még nem volt szerencsém olvasni. De kíváncsi lennék rá, mennyire lett könyvhű az alkotás, ugyanis ha az, akkor ezeket igazán nem lehet Jackson bácsira fogni.
  A rendezésével meg voltam elégedve. Szép film, nekem bejött.

 • Dominik

  A könyvet nem olvastam, lehet, hogy van, ami nem Mr. Jackson hibája 🙂

 • sajtosrolo

  Én sem értek egyet ezzel: “a halál nagyszerűségét és az élet borzalmasságát éreztem ki” de nem baj.:)
  A könyv persze jobb volt, a film meg fura, egyszer meg lehetett nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: