Justified – 1×01 – vadnyugat és cowboyok

Justified
(Justified)

Az igazság az, hogy hiányzott egy olyan sorozat, amely kicsit lazábbra veszi a figurát és feelgood, a főhős lehetőleg vadnyugati hangulatban nyomozgat és rendet rak. A White Collar pótlására itt a Justified, mely magában hordozza ezeket a tulajdonságokat, s igazi rajongói kedvenc lehet. Kilóg a többi sorozat közül, hiszen a jó téma és a western-hangulat megadja a kezdőlökést, de végül engem megnyert magának, én folytatni is fogom.

Raylan Givens, a főszereplő, egy cowboy-okra emlékeztető hős, aki vadnyugati kalapjával és régi stílusával azonnal lehengereli az ellenfelét. Miamiban tevékenykedik, s könnyedén azt mondja a rosszfiúnak, hogy egy napja van elhagyni a várost. Pont emiatt a hozzáállás miatt elküldik a vakációzó nagymenők közül, s a régi szülővárosába helyezik át, ahol a régi emlékek mellett rendészeti feladatokat lát el, a nyomozástól kezdve a fegyveres embervadászatig.

Az epizodikus történet mellett minden bizonnyal lesz egy átívelő könnyedebb főszál is, melyet ugyan még most nem mutattak be teljesen, de felvezettek, s bizonyosan valami múltbéli ügy lesz az. A vadnyugati hangulathoz hozzájárul a vidék, s a felhőkarcolók hiánya mellett azért előbukkan a modernebb környezet is egy-egy autóval vagy fegyverrel, mely azért nem lesz nagyon zavaró. A westernséghez párosul egyfajta laza és feelgood stílus is, mely szépen kiegészíti az egészet.

A karakterek hozzá jól illenek, a hölgyektől kezdve a régi barátokon és az ellenségeken át a munkatársaikig. A nők férfiasan kiálltak magukért, s ez a hozzáállás is erősíti a hangulatot. A főnök és a munkatársak hűségesek, míg az ellenfelek kellően kemények és durvák. Az egészet átlengi egy nyugodt és békés légkör, ami még az izgalmas és feszült helyzetekben is jelen volt, s így kicsit furcsán mutatott, de még mindig nem zavaró módon.

A környezet vizualitása az olykor kilógó modernségen kívül rendben volt, hasonlóképpen a zenéhez, melyet szintén jól összeraktak. A színészek is hozták a figurájukat, főleg a főszereplő Timothy Olyphant szerepelt többet, de a cowboyhős alakját jól eltalálta. Mellette feltűnt Natalie Zea és Walton Goggins, szintén kellemesen jó szerepben.

Nehéz értelmesen gondolatokat írni, de szerintem jó sorozatkezdetet láthattunk, én a magam részéről biztos folytatom még. A westernhangulat és a főszereplő cowboy-stílusa az alapja az egésznek, s akinek ezek tetszenek, annak a körítés is fog, de enélkül már nem élvezhető teljesen. Részemről 7/10 a kezdet, lesz még jobb is.


One response to “Justified – 1×01 – vadnyugat és cowboyok

  • sajtosrolo

    Az első rész nekem még kicsit kusza volt, nem tudtam mit gondoljak a sorozatról, illetve elképzelésem sem nagyon volt, hogy mit akarnak majd kihozni belőle. Így 3 rész után már tisztább a kép, eddig tetszik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: