White Collar – 1. évad – csalás és elegancia New Yorkban

White Collar – 1. évad
(White Collar)

Anno már a pilotnál is lelkendeztem a sorozatért, de a 17 részes évad alatt nem kellett nagyot csalódnom. Való igaz, hogy hullámzó volt, hiszen találkozhattunk nagyszerű és elég gyenge résszel is, de mégis az előbbiek voltak túlnyomórészt, így a megítélése elég pozitív a részemről. Jó karakterek és remek kapcsolatok, ügyes átívelő szál és humor jellemezi a sorozatot, s remélem még lesz 2. is.

Az alapszituáció változatlan, hiszen Neal Caffrey, műkincshamisító és -tolvaj együttműködik az FBI ügynökével, Peter Burke-kel, s közben elfognak számos bűnözőt, a gyilkostól a csalóig mindenkit. Az átívelő szál pedig Neal szerelmével, Kate-tel kapcsolatos, akit valaki elkapott, s a szélhámos szaktudását szeretné felhasználni. A terv végrehajtásában segítségére van Mozzie, a mindenes társ és Alex, a bájos orvgazda.

A szálakat szépen megoldották, hiszen élvezhetően kombinálják az átívelő szálat és az éppen aktuális ügyet. Emiatt elég a 17 rész, többel már nagyon széthúzták volna a történetet. A kisebb ügyek színvonala viszont jelentősen változó. Néha sikerül különösen jól megírniuk, míg máskor teljesen idiótának nézik a nézőt, s ez rányomja a bélyegét az egészre. Nem mindig sikerül okos bűnözőket írniuk, bár valójában ez lenne a sorozat értelme, de néha nagyot esik a minőség.

A karakterek viszont folyamatosan jól teljesítenek. Burke és Caffrey között hihetetlen összhang és dinamika van, amit jól kihasználnak. Az egymás közötti játék mindig humoros és mosolyogtató jeleneteket ad, ezzel megteremtve az alaphangulatot. Az első részből kiírták az újoncot, s helyére egy másik hölgy érkezett, de Burke csapata inkább csak háttérként funkcionál Neal ténykedései mellett, s nem fektetnek túl nagy hangsúlyt rájuk. Ezzel szemben Moz végig jelen volt, s ráadásul vidám jelenetek kötődnek hozzá.

A hangulat kimondottan nem drámai, sokkal inkább a humoros, vidám és feelgood légkör mentén van, de Neal figurája jelentősen megalapozza ezt. Az ő elegáns és sármos karaktere folyamatosan uralja a teret, még ha olykor drámaibb jeleneteket is írnak rá. A színészek remekül teljesítenek, főleg Matthew Bomer és Tim DeKay, akik kvázi kétszereplős sorozatot teremtenek az egymás közötti kémiával.

Engem megnyert magának a sorozat, ezzel a mosolyogtató és szélhámoskodó világgal, mellyel tényleg minden adott a jó sorozathoz. Olykor kicsit eltértek a céltól, és gyengébb részeket is szállítottak az írók, s remélem a következő évadban ezt valahogy kiküszöbölik. A végére a cliffhangerrel várakozást teremtettek, így nekem 8/10 ez az évad.


One response to “White Collar – 1. évad – csalás és elegancia New Yorkban

  • sajtosrolo

    Végignéztem én is, de egyáltalán nem vagyok úgy megelégedve vele, ahogy te. A szereplők rendben vannak tényleg, mégis valahogy kevés. Vsz. én azt vártam, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a szélhámoskodásra, viszont inkább nyomozós féle lett belőle. Így nem tudom, kell-e nekem 2. évad ebből.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: