The Blind Side – amerikai foci és szeretet

The Blind Side
(The Blind Side – 2009)

Ez a film is az Oscar-gála esélyeseként indul neki, hiszen a legjobb színésznő és a legjobb film díját is megkaphatja, és minden oka meg van rá. Kis szerethető történetről van szó, némi szívmelengetéssel és nagy adagnyi giccses sziruppal, de az átlag hollywoodi történetekhez képest jobban tudja előadni, s egy-két jelenet kivételével nem lesz zavaró, vagy éppen túl csöpögős, s mindenki számára élvezetes maradhat, köszönhetően a megvalósításnak.

Michael Oher, jelenleg a Baltimore Ravens játékosának a karrierjének a kezdetét beszéli el. Big Mike élete ugyanis nem volt mindig tökéletes, s a sikerhez sok szerencse is kellett. Édesanyja drogozott, rossz környékről indult és nem túl jó barátokkal kezdte, de egy kedves család befogadta, s innentől az élete megváltozott, vele együtt a Tuohy család élete is. A film erről a folyamatról szól, egészen a főiskolai pályafutás kezdetéig.

Igaz történeten alapul, s bár bele kellett tölteni némi mesés elemet és nagy adagnyi cukormázt, végig feelgood, boldog és szerethető tud maradni. Nem pakolták tele drámával, sokkal inkább a varázslatos és mesés világot erőltetik, s itt vannak pillanatok, amikor átfordul az egész giccses maszlaggá, Disney-filmbe illő képkockákkal. De nem rontják el teljesen, ugyanis nem raknak bele felesleges pillanatokat, hanem végig fenn tudják tartani a boldog érzést, amivel megnyerik a nézőket.

Michael karakterét nagyon szépen bontották ki, a kezdetben visszahúzódó és védekező fiúból a szemünk előtt nyílik ki és illeszkedik be a való világba. A tanulással eddig nem sokat foglalkozó nagydarab ifjú csak a labdasportokhoz ért, de ahhoz sem elég bátor és harcias, s leginkább vajból van a szíve.  Ehhez kapcsolódva a család többi karakterét is jól megírták, a gondoskodó anyával, a gyerekkel és az édesapával.

Vizuálisan jól sikerült megmutatni a gettó és az aranyélet közötti kontrasztot, és szinte üdítően hatottak a pályán játszódó jelenetek. Ehhez élvezhető és hangulatkeltő zenét adtak, amely különösen a végén jól szólalt meg. A főszerepben Quinton Aaron áll, aki a nagydarab játékost mutatja be, de az igazi sztár Sandra Bullock, aki hitelesen adja vissza a gondoskodó mama figuráját.

Szívmelengető film egy amerikai focisztár fiatalkoráról és az őt körülvevő világról. Nagyszerűen alkalmazza a giccs és a tanulság eszközeit és szépen bemutatja Mike gondjait. Érzékletes és együtt érző marad végig, még ha néha túlcsordul az egész. Részemről 8/10 mindenképp.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: