Julie & Julia – Két nő, egy recept

Julie & Julia – Két nő, egy recept
(Julie & Julia – 2009)

Nem szoktam főzős filmeket nézni, de valahogy mégis megtekintettem, s nem bántam meg. A legjobb szó, amit rá tudnék mondani az, hogy bájos. Könnyed kis film a főzésről, a blogolásról és két nő életéről. Nem akar sokat mondani a film, talán pont ezért működik, hiszen a drámát tudja komolytalanul kezelni, de az egészet átjárja egy vidám, feelgood hangulat, amiért megéri megnézni a férfiaknak is. Ráadásul Oscar-jelölt alkotásról van szó.

Az alkotás két nő életét beszéli el, akik ugyan nem egyszerre éltek, mégis, az életükben fontos szerepet játszott a főzés. Az egyik oldalon Julia Child, aki franciaországi tartózkodása alatt szeret bele a főzésbe, majd könyvet ír a francia konyháról. Másik oldalon pedig Julie Powell, aki nem sokat ért el eddigi életében, de úgy dönt, hogy egy év alatt végigfőzi Julia szakácskönyvének minden receptjét, s erről egy blogot is fog írni. Kettejük élete összekapcsolódik a főzés által.

A forgatókönyv egy könyvön (s ráadásul két igaz történeten) alapszik, így nem volt nehéz dolga az írónak, s ennek megfelelően szépen összerakta a két nő életét. A jól megírt karakterek ehhez hozzásegítenek, hiszen Julia, a diplomatafeleség magas termetével, vidám és harsány természetével, s később legendává váló figurájával elviszi a hátán a történéseket. Mellette Julie, a segélyvonalnál dolgozó, bájos, kedves és üdítő szerepével, bár kicsit haloványabb karakterével szépen asszisztál hozzá.

A film legnagyobb erénye, hogy nem akar nagyot alkotni. Nem tűzdeli tele morális mondanivalóval, és aránytalan drámákkal, bőven megelégszik a kacsa kicsontozása és a marha odaégetése feletti problémákkal. Ehhez finoman társul a francia környezet vidám és elegáns világa, valamint a blogírás légköre és állandó narrációja.

A színészek tavaly a Doubt-ban már megmutatták, hogy tudnak együtt dolgozni, s most is sikerült. Egyértelműen Meryl Streep Golden Globe-díjas és Oscar-jelölt alakítása uralkodik, s hozza a hatvanas évek különc háziasszonyát, de mellette Amy Adams bájos bloggere is kellő figyelmet kap. A férjek, Stanley Tucci és Chris Messina finoman hozzátesznek néhány szép pillanatot, de Jane Lynch feltűnése is szép volt.

A két órás film ugyan nem volt telítve zavaró momentumokkal, s komoly drámával, de mindenképpen kellemes perceket szerzett. A két színésznő karaktere és a sütés-főzés finomságai kellő alapot fektettek le, hogy élvezhessük a produkciót. Külön érdekesség, hogy Julie blogja még mindig megtekinthető. Részemről 7,5/10, jól szórakoztam.


2 responses to “Julie & Julia – Két nő, egy recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: