A Serious Man – a Coen testvérek alkotnak

A Serious Man
(A Serious Man – 2009)

A Coen testvérek Oscar-díjra is jelölt filmje sok mondanivalót hordoz magában. Ez a mondat fogalmazódott meg bennem először a film megtekintése után, amelyet rögtön az követte, hogy “de nem sikerült rendesen megfogalmazni”. Művészi (vagy művészieskedő) módon mutatja be az életet, sok értelmezést és lehetőséget tartalmaz magában, de nem állítom, hogy kommersz lenne, mert semmiképpen sem egyszerű alkotás.

1967-ben, Minneapolis kertvárosában, Larry Gopnik egy matematika-fizika szakos tanár egy zsidó iskolában. Tisztességesen él, becsületes és istenfélő, és abban a hitben van, hogy mivel jó életet él, ezért nem történhet vele igazán rossz dolog.  Azonban folyamatosan érik a nagyobbnál nagyobb gondok, míg végre rádöbben, hogy valami még sincsen rendben. Próbálja folytatni a rendes életét, de a körülmények között ez nem olyan egyszerű.

Nehéz elmondani, hogy miről szól a film, ugyanis nincs sem egységes története, sem egységes mondanivalója. Larry és családja életén keresztül megismerhetjük egy ember világát, és az ő összes kételyét. A szimbolikával teli filmben gondolatokat tesz fel az isteni gondviseléssel és igazsággal kapcsolatban, és művészi jelképekkel és ellentétekkel egyensúlyoz, de kissé tömör módon, és nem igazán van, ami könnyebben fogyaszthatóvá teszi mindezt.

A vizuális megvalósítás nem hagy kívánnivalót maga után, remekül bemutatja a kertvárosi, sztereotip, monoton életet. A színészek nagyszerűen asszisztálnak ez alá, elsősorban Michael Stuhlbarg és Fred Melamed. Utóbbi karaktere, Sy Ableman különösen eltalált, de a többi figurát is erősre sikerült megalkotni. Aaron Wolff, mint gyerekszínész meglepően jól teljesített, még ha sok dolga nem is volt.

Nehéz bármit is írni róla, hiszen sokszor kellene újranézni a tökéletes megértéshez, hiszen annyiféle értelmezést tartalmaz magában. A remek forgatókönyvre tudnak építeni, s sikerül is nekik egy jobb filmet rárakni. Nehezen emészthető művészfilmnek tudnám elsőre titulálni, még újra kell néznem, de egyelőre 6/10 pontnál nem tudok többet adni.


One response to “A Serious Man – a Coen testvérek alkotnak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: