Fantastic Mr. Fox – szerethető bábok

Fantastic Mr. Fox
(Fantastic Mr. Fox – 2009)

Animációs filmek terén nem vagyunk elkényeztetve, legalábbis minőségibb alkotások terén. Az Oscar-jelölt Fantastic Mr. Fox azonban kiemelkedik a Jégkorszak 3. epizódjával övezett animációk közül, s inkább egy olyan gyerekmesét mutat be, amely ugyan csak egy mese, de szerethető és élvezhető mindenki számára. Megkapó történet néhány rókáról és a többi vadállatról.

A főszereplő, Mr. Fox egy remek csirketolvaj, aki mesterségét űzi feleségével, Felicity-vel, aki elfogás közben mondja el, hogy terhes. Ekkor megfogadja, hogy felhagy veszélyes életével. Évekkel később nem tud ellenállni a kísértésnek, és egy fába költözik a családjával, ami éppen három gazdag farmer szomszédságában van. Nem tud felhagyni életstílusával, és megkíséreli végrehajtani a mesteri tervet.

A történet nem rejt komolyabb csavarokat, vagy fordulatokat magában, de ennek ellenére teljesen megkapó. A párbeszédek remekül kivitelezettek, s a nevelő célzásokat is sikerül úgy elrejteni, hogy ne legyen zavaró, sőt jól is mutasson. Hiszen a film alapvetően gyerekeknek szól, akik könnyedén élvezhetik. A karakterek megnyerőek és szerethetőek, a gonoszok kellően ellenségesek, míg a többiek a figurájuknak teljesen megfelelnek.

A látvány nem mindennapi, ugyanis a szó szoros értelmében nem beszélhetünk animációs filmről. Stop-motion technikával készült, ami azt takarja, hogy minden képkockát külön fotóznak, s majd azt szerkesztik mozgóképpé. A szereplők bábok, azonban szépen kidolgozottak és eléggé részletgazdagok. Elsőre talán furcsának tűnhet az egész, de néhány perc után hozzá lehet szokni.

A bábok miatt a hangok különös fontosságot kapnak, de a karakterek szinkronjai elég híresek, s talán még felismerhetőek is. A színészek közül olyan nevek fordulnak elő, mint George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray vagy Michael Gambon. A zene is sokat ad a hangulathoz, hiszen a pörgős, hangulatos és vidám (és Oscar-jelölt) dalok remekül aláfestik a látványt, és elég hatásvadászok ahhoz, hogy tökéletesebbé tegyék az élményt.

Kimondottan szerethető film, bár nem lép ki a gyerekmese hangulatból, de nincs is rá szükség. Kellemes karakter, remek légkör és nagyszerű zene teszi jobbá a filmet, melyet nyugodt szívvel tudnék ajánlani mindenkinek, aki valami frissre és egyedire vágyik. Részemről könnyedén egy 8/10-es élmény.


2 responses to “Fantastic Mr. Fox – szerethető bábok

  • nyuszisz

    A gyerekkort idézi, bár nem olvastam soha a könyvet, más mesékre emlékeztet. Nagyon gondosan elkészített kis világot készítettek nekünk az alkotók.

  • Dominik

    Egyet tudok érteni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: