Kecskebűvölők – világsztárok vígjátéka

Kecskebűvölők
(The Men Who Stare at Goats – 2009)

Úgy tudnám elképzelni a film készítését, hogy a rendező, Grant Heslov összehívott néhány világsztárt, hogy nem lenne-e kedvük egy jót bohóckodni a vásznon. Jó néhány világsztár igent mondott, a forgatás elkezdődött, aztán csak úgy alakult az egész. Ugyanis a Kecskebűvölők nem rossz film, csupán leginkább a káosz és az ötletszerűség jellemezi, pedig sem a párbeszédek, sem a színészek nem rosszak, egyszerűen a film csak tartalom nélkül szórakoztat.

A film Bob Wilton életének megváltozását mutatja be. Ő egy egyszerű riporter, aki találkozik egy okkult katonával, majd felesége elhagyása miatt Irakban köt ki egy másik okkult ex-katona, Lyn Cassady oldalán. Lynnek egy küldetése van, amit azonban nem ismer. A küldetés közben megismerjük az amerikai Új Föld Hadsereg történetét, melyet paranormális képességeikkel harcoló emberek alkotnak.

Nincs egységes történetfonal a filmben, inkább csak road movie jellege van, melyben mire eljutnak a célhoz, folyamatos visszaemlékezésekkel és a végkifejlettel együtt alakul ki a történet. Vígjátéknak nem lehet eladni, ugyanis kapunk poénokat, de közel sem olyan mennyiségben, mint elvárható lenne. Sokkal inkább egy szatíra ez, melyben még a nagybetűs Hit erejéről is beszélnek, nem is keveset.

Valójában tele van bődületes baromságokkal, melyet teljesen komolyan próbálnak előadni. Abszurd helyzetekben mondanak el olyan szövegeket, hogy csak általánosan vigyorogni lehet a hülyeségeken. Nem kell komolyan venni, hiszen a film szórakoztat végig, még ha csak ilyen őrültségekkel is. Megjelenik Amerika bírálata is, Bush-sal és Husseinnel együtt, de jól áll a filmnek, remekül kiegészíti.

A színészek lényegében világsztárok. George Clooney és Ewan McGregor lubickol a szerepében, mindkettő megfelelő karaktert kapott. Jeff Bridges, mint őrült hippi és Kevin Spacey, mint irigy okkult-katona szintén remekül hozza, bár nincs a filmben egy kiemelkedő, központi karakter sem. Még mellékszerepben is Stephen Lang bukkan elő, aki ezúttal a béke melegszívű híveként lép elő.

Nem lesz klasszikus film, inkább csak tud szórakoztatni arra a másfél órára. A fekete komédia, a szatíra, a vígjáték keveréke műfajilag, még ha nem is elég tartalmas hozzá. Remek színészekre alapozott könnyed filmről van szó, nem kell komolyan venni, de talán nem is lehet. Nem tudok sok pontot adni, mert annyira nem jó, de én vigyorogtam rajta. 7/10 legyen.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: