Spartacus: Blood and Sand – 1×01 – szex, vér és harc

Spartacus: Blood and Sand – 1×01
(Spartacus: Blood and Sand)

Sohasem hitten volna, hogy 50 perc alatt ennyi vért, gladiátor-küzdelmet és meztelen testet fogok látni, de ez a kezdő epizód rácáfolt a véleményemre, s bemutatott egy hihetetlenül látvány-orientált, popcorn történelmi epizódot, aminek ez a legnagyobb előnye és hátránya is: nem kell keresni értelmet, hiszen nincs is semmi ilyesmi.

Spartacusról feltehetően már mindenki hallott, legalábbis a híres gladiátor-felkelés kapcsán, s a filmek többsége is ezt örökíti meg, azonban a sorozat inkább a kezdetekhez nyúl vissza, s megismerhetjük belőle a Capua gladiátor pályafutásának kezdetét. A pilot egy nagy visszaemlékezésben éppen az meséli el, hogyan is lehetséges, hogy a trák harcos egy római fogságába essen és utána a polgárok szórakoztatására gyilkoljon.

A megvalósítás nem sikerült rosszra, de természetesen nem a művészi értékeket kell keresni benne, azonban ennek ellenére teljesen szórakoztató lett. Ez nem a történetnek köszönhető, mert bár az sem sikerült rosszra, leginkább a popcorn-faktor miatt nézhető. Harcok és rengeteg animált vér fordul elő, amelyet a rómaiak hedonizmusával és orgiáival (elsősorban meztelen hölgyekkel) fűszereznek.

A sorozat nem a komoly dráma kategóriába esik, s nem a realizmusával akar hódítani, hanem sokkal inkább a vizuális élménnyel, amiből kijutott rengeteg. Nem csak a harcok, de a környezet kidolgozása is csak utólagos digitális munka eredménye, ami kissé képregényszerűvé teszi az egészet. Nem is az a gond, hogy nem hihető, hanem csak furcsa az egész, hiszen olyan momentumokkal van teli, mint hogy a harc megáll, de a vér tovább spriccel.

A megvalósításra igazi panasz nincs, hiszen nem vártam el olyat, hogy izgalmas párbeszédek, jól kidolgozott történet, vagy szenzációs karakterek, de a szex-vér-küzdelem trió elviszi a hátán a sorozatot. A színészek tekintetében elvégzik a dolgukat, ugyanis a hölgyek nagyszerűen néznek ki, a férfiak meg tudnak küzdeni. Andy Whitfield és Craig Parker a híresebbek, nem is lehet rosszak mondani rájuk, inkább csak, hogy nincs jó figurájuk.

Ez a látványorgia nem tudja teljesen kompenzálni az egészet, és nem mindig volt elég ez a hármas, hiszen nekem hiányzott néha az értelem, hogy ne csak valami agyatlan popcorn sorozatot nézzek. Agykikapcsolódásnak nagyszerű, de nem hiszem, hogy folytatom, hacsak egy évad végi darálásra nem, bár hosszú időn át ennyi agyatlanság nem tudom mennyire áll jól. A kezdőrész nekem 5/10 lett, de könnyen nézhető.


2 responses to “Spartacus: Blood and Sand – 1×01 – szex, vér és harc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: