Paradox – 1. évad – az év újonca 5 részen át

Paradox – 1. évad
(Paradox)

A részemről a Paradox az év újonca, ugyanis hihetetlen, hogy milyen jól lett összerakva ez az 5 rész. Talán a jó nem is helyes kifejezés, de nekem nagyszerű szórakozást tudott nyújtani mind az 5 rész alatt. Már a pilotnál is lelkesedtem a sorozatért, hiszen az amerikai FlashForwardnál lényegesen jobbra sikerült, pedig mind a kettő a jövővel foglalkozó sci-fi, mégis, Anglia jobban tudja tálalni.

A sztori nem változott jelentősen, hiszen mind az öt rész arról szólt, hogy kaptak a jövőből néhány képet, és a mozaikok végül valami kellemetlen bűntényt jósoltak meg, amelyek egy bizonyos időben megtörténnek. Ezen darabkák összeillesztésével foglalkozik a sorozat, de tudja úgy a nézők elé rakni, hogy végig fenntartja az izgalmat és az érdeklődést, és így a fotelhoz szögez az 50 perce alatt.

Nehéz megmondani, hogy miért jó a Paradox, ugyanis nem csinál mást, csak mozaikdarabokat rak össze. A nyomok keresése és a krimi rész folyamatosan le tudja kötni a figyelmet, s az idő vége felé közeledve az izgalmat megfelelően adagolja ahhoz, hogy végig izguljunk az utolsó 10 percben. A feszültség megteremtése tökéletesen sikerült, de ehhez jelentősen hozzájárul az is, hogy nem lehetünk biztosak a történet kimenetelében.

Ez alatt az 5 rész alatt sikerült az alapvető “meg fog-e történni vagy meg tudjuk akadályozni? vagy mi okozzuk?” kérdéskört annyit csavarni, hogy nem lehetünk biztosak a végkifejletben, s ehhez még kapunk némi tudományos magyarázatot is, amelynek a jövőben még jelentős szerepe lesz, mivel a cliffhanger ugyan nem annyira meglepő, mint inkább figyelemfelkeltő hatású volt.

A karakter az angoloknál megszokott fontosságot követik, ugyanis most is jól sikerültek. A jellemek kifejtése és a motivációk megismerése remekül lett kivitelezve, ez különösen igaz a Callum-szálra, aminek a jelentősége még nem teljesen világos, de mindenképpen ötletesen és kitűnően lett megírva. Az emberi felépítést sikerült emberivé, már-már realisztikussá tenni különböző momentumokkal.

A zene olykor hatásvadász mivolta nem rejthető el, mégis jól aláfestette a történéseket és kellő hangulatot és színt kölcsönzött a jeleneteknek. A jó szereposztás bizonyított folyamatosan a rövidke évad alatt, jól tudták hozni a feladatukat, és megfelelően átérezhetővé tették a thriller hangulatot. Az érzelmi válságok és viták közöttük szinte emberien jelentek meg, amely mindenképpen előny az amerikai példákkal szemben.

Kitűnően kivitelezett, pörgős és izgalmas mozaikdarabos krimiről, vagy még inkább thrillerről van szó, ahol én egyedüli hibaként én az évad rövidségét tudnám felhozni, nagyon szívesen folytattam volna még néhány epizódon át, ha azok is ilyen minőségien lettek volna megírva. Részemről mindenképpen 8,5/10 pont, bár könnyebb volt egyenletesen jó színvonalat hozni az 5 részen át.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: